x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Onomastica reginei

Acum 100 de ani: Onomastica reginei

25 Apr 2012   •   21:00

Te Deumul de la Mitropolie. Ieri, cu ocazia onomasticei reginei, s-a oficiat un Te Deum la Mitropolie. Slujba religioasa a fost savarsita de catre mitropolitul Konon, inconjurat de clerul mitropolitan. Raspunsurile au fost date de catre corul bisericii. Erau de fata dnii Titu Maiorescu, Th. Rosetti, D. Nenitescu, I. Lahovary, M. Cantacuzino, C.C. Arion, Ermil Pangratti, D. Dobrescu, I. Mitileneu, generalii Boteanu, Crainiceanu, Averescu, Costescu, generalul Robescu, maresalul Palatului Cotroceni etc. O companie din batalionul 2 vanatori, cu muzica si drapel, a dat onorurile militare. Dupa terminarea serviciului divin, trupele au defilat dinaintea generalului Crainiceanu, care o reprezenta pe regina.

Greva cioplitorilor de piatra
Marti dimineata, lucratorii de la cioplitoria de piatra Clement Sant-Elena din Calea Grivitei, colt cu strada Sincai. In numar de aproape 40, au declarat greva. Grevistii s-au intrunit in sala sindicatelor. Motivul grevei e ca d. Clement Sant-Elena nu le platea la timp salariul lor si in mod convenit, ca vroia sa le sporeasca orele de lucru de la 10 la 11 pe zi si ca a concediat pe un lucrator care lua apararea colegilor sai. De asemenea, grevistii se plang ca erau insultati cu cuvinte triviale de patronul lor. Aseara, grevistii s-au intrunit in sala sindicatelor si d. Cristescu le-a aratat mijloacele pe care trebuie sa le uzeze dansii pentru reusita grevei si s-a redactat un proces verbal in care sunt specificate doleantele lor.

O servitoare grav batuta
Societatea de salvare a dat ieri ajutoare femeii Maria Savu, domiciliata in strada Tepes Voda, care fusese grav batuta de fostul ei stapan. Numita servitoare a plecat acum cateva zile din serviciul stapanului ei, din strada Lupea No. 8. Ieri, Maria Savu, ducandu-se sa-si ia bagajul, a fost grav batuta de stapanul ei, care a imbrancit-o pe scari. Fiind grav ranita la cap, servitoarea a fost pansata de internul societatii de salvare.

Bataie intre betivi
Asta-noapte, un enorm scandal urmat de bataie s-a intamplat la carciuma din strada Lautari. Trei lucratori cazangii: N. Dumitrescu, Iordan Nita si un altul care a disparut si al carui nume nu se stie pana in prezent, au facut ieri chef la carciuma din strada Lautari No. 13. Noaptea, cand cu totii s-au ametit de bautura, au inceput sa se certe intre ei, cearta care a degenerat in bataie. La un moment dat, unul dintre ei, Iordan Nita, a scos cutitul si a inceput sa loveasca in toate partile. Ceilalti doi betivi l-au imitat, au pus mana pe cate un cutit si au inceput sa loveasca. Bataia luase asa proportii, ca a fost nevoie de interventia politiei.

● Din "Dimineata", 26 aprilie 1812; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×
Subiecte în articol: calendar