x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Pentru profilaxia tuberculozei

Acum 100 de ani. Pentru profilaxia tuberculozei

05 Aug 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Pentru profilaxia tuberculozei

Domnul professor Petrini Galati, neobositul presedinte al societatii pentru profilaxia tuberculozei, aflandu-se la congresul de tuberucloza tinut in luna aprilie a.c. la Roma, a facut cunoscuta intentia d-sale de a infiinta in Romania opera de prevedere si asistenta sociala constand din luarea copiilor sanatosi, inca, ai caror parinti sunt insa tuberculosi, din sanul parintilor lor, unde risca in tot minutul sa contracteze nemiloasa boala, si de a-i izola dcucandu-i intr-o localitate sanatoasa, la tara sau la munte, unde sa se poata dezvolta si creste in conditiuni excelente de higiena si la adapost de orice contagiune tuberculoasa. Intors in tara, d-sa comunica A.S.R. Principesa Maria intentiunea aceasta a d-sale. A.S.R. apreciind marea utilitate a acestei opere menita ca potrivit cu mijloacele de care va dispune sa impiedice, pe de o parte, latirea tuberculozei printre copii, iar, pe de alta parte, crescandu-i in conditiuni higienice excelente si departe de ocaziunile felurite de a se imbolnavi pe care le intalnesc, la tot pasul, copiii populatiei sarace din orase, sa dea tarii generatiuni sanatoase de fii si fiice, n-a pregetat un moment de a-i acorda gratiosul sau concurs (...).

Colonia de copii de la Breaza
Dispunand de fondurile necesare, domnul profesor Petrini Galati a rugat pe d. profesor Thomescu, vicepresedinte al societatii pentru profilaxia tuberculozei, sa recruteze un numar de 25-30 de copii sanatosi dintre copiii tuberculosilor, iar pe secretarul societatii l-a rugat sa insarcineze cu incartierarea acestor copii pe la familiile din comuna Breaza (...). Un numar de 30 de copii, alesi in conditiunile aratate mai sus, au si fost plasati pe la diferiti sateni din Breaza. Aici, pe langa haine si imbracaminte gratuite, copiii vor avea si instructiunea necesara, urmand la scoala comunala; in plus, fetitele vor primi educatiunea casnica. Daca mijloacele vor permite, societatea va da parintilor putinta de a-si vedea copiii din cand in cand, (...) pentru ca legaturile de familie sa nu slabeasca.

Inspectia dr. Petrini Galati
Colonia fiind deci infiintata si in deplina functionare, domnul dr. Petrini Galati, insotit de d. dr. Dudumi, casierul societatii, s-a dus zilele acestea sa viziteze colonia, sa-si dea seama de modul cum sunt instalati copiii si de ingrijirea ce li se da. D-sa a inspectat cu amanunta locuinta si hrana copiilor, starea de curatenie a corpului si a hainelor. A indicat lipsurile ce a constata si a a luat masuri pentru inlaturarea lor. D-sa a felicitat calduros pe satenii care s-au distins prin ingrijirea deosebita ce au aratat pentru noii veniti in casa lor si care aveau a face parte pentru mai multi ani din familia lor si a insistat mai ales pe langa sateni ca prin dragostea lor sa-i faca pe micii colonisti sa simta cat mai putin despartirea de parintii lor (...).
Din "Universul", 6 august 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×