x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar ACUM 100 DE ANI: Prinderea unui vestit bandit

ACUM 100 DE ANI: Prinderea unui vestit bandit

19 Ian 2012   •   21:00
ACUM 100 DE ANI:  Prinderea unui  vestit bandit

Se stie ca in anul 1907-1908 s-au savarsit mai multe talharii in judetele Bacau si Piatra, in prejudiciul unor negustori drumeti si anume: Al. Stanciu, din comuna Ba­sesti, N. Blejan din Rahova, Constantin Dima din comuna Fan­ta­nele si I. Pri­sacanu din comuna An­dreesti. In urma cerce­tarilor facute de auto­rita­tile locale, s-a stabilit ca autorii acestor talharii sunt tiganul Gh. Badea zis Ursu, zis Boldea, in uni­re cu tiganul Stan Du­mitru si alti cari, in urma comiterii talhariei din comuna Andrasesti, au fost arestati.

Pe cand insa se anche­tau faptele in localul primariei acelei comune, tiganul Gh. Boldea reuseste sa fuga. Ceilalti fiind inaintati Parchetului si tradusi inaintea Curtii cu juri, sunt condamnati la diferite pedepse, cea mai mica de 4 ani, iar pe capul bandei, Gh. Badea, la 10 ani cu recluziune.

Dupa doi ani de cercetari, prin luna august 1910, directiunea sigurantei generale, cu ocaziunea arestarii vestitului talhar Petre Iancu Baboiu si a bandei sale compusa din 13 banditi, reuseste sa-i dea de urma in comuna Marasesti, in apropiere de fabrica Tisita, adica in aceeasi comuna in care se adapostise si banda lui Baboi. Prinzand insa de veste, din cauza capturii acestuia din urma, dispare din comuna, pier­zandu-si urma.

Continuandu-se cercetarile s-a aflat ca talharul s-a stabilit in vederea iernii la niste salase de tigani din marginea orasului Mizil, directiunea sigurantei generale a trimis un agent travestit in urmarirea lui, izbutind sa aresteze pe talhar in marginea Mizilului si dus la direc­tiunea sigurantei generale, unde a fost inaintat parchetului Bacau. Acest talhar, in timpul de la 1909 pana in prezent, a mai fost condamnat in lipsa si de Curtea cu juri din Iasi, la alti 10 ani de inchisoare.

Un furt din automobilul dlui ministru Arion
Un indraznet pungas, care n-a putut fi inca descoperit, a gasit cu cale sa savarseasca un furt din automobilul dlui C.C. Arion, ministrul Cultelor si Instructiei. Pe cand sofe­rul sedea demn pe jetul sau, fara sa bage de seama pe simplii muritori care treceau pe langa dansul, hotul a intrat in automobil si a furat paturile gasite acolo.

Incercare de sinucidere
Mimi Baer, de 18 ani, din str. Garamont No. 27, s-a otravit azi dimineata cu spirt denaturat, din pri­cina unei certe cu iubitul ei. A fost dusa la spitalul Filantropia.

×
Subiecte în articol: calendar