x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Seria de foc

Acum 100 de ani: Seria de foc

de Magda Cristina Ursache    |    01 Mai 2012   •   21:00

Incendiul din Focsani

Aseara a izbucnit un violent incendiu la magazinul de incaltaminte al dlui D.D. Gheorghiu. Focul a luat nastere din cauza caderii unei lampi de benzina, care a dat foc intr-o clipa intregului magazin. Pompierii sositi la fata locului au luat masuri energice de salvare si localizare deoarece alaturi se afla magazinul de drogherie al dlui Aberescu, in care erau mari cantitati de materiale inflamabile. La fata locului au sosit si primul procuror Deladecimo, prefectul judetului si seful politiei, care au dat ordinele in consecinta. Dupa cateva ore de munca incordata, gratie sfortarilor depuse de d. sublocotenent Miclescu si plutonierul Grigoras, focul a fost stins. Pagubele sunt mari. Cladirea dlui Gh. Iordanescu era asigurata la Dacia cu 28.000 lei, iar manufactura dlui Teodoru, care a ars toata, era asigurata cu 40.000 lei. Cladirea dlui Mamigonian, asigurata la Dacia cu 9.000 lei. Dl. Margarit, proprietarul magazinului de palarii, era neasigurat. Cladirea dlui Savu Parvu e asigurata la Dacia pentru suma de 18.000 lei, iar drogheria dlui Aberescu cu 40.000 lei. Magazinul dlui Gheorhiu, de unde a luat nastere incendiul, era asigurat la Nationala cu 25.000 lei. Au mai suferit pagube dnii Lindenberg si Rozenberg. In magazinul dlui Teodoru Bucse se afla depozitata o casa de bani a lui G. Antonescu, care a fost gasita sparta, din care s-a furat suma de 5.000 lei numerar si 3.000 lei in bonuri. Parchetul cerceteaza. A fost arestat dl Gheorghiu.

Marele incendiu din Tecuci

Asta-noapte, la orele 1 si trei sferturi, un mare incendiu a izbucnit in strada Sf. Nicolae. Focul, alimentat de un puternic vant, a izbucnit de la un grajd, comunicandu-se la un hambar si un rand de case care au ars complet. Toate erau insa asigurate, apartinand proprietatii dlui Davidescu. Sectia de pompieri sosind imediat dupa anuntare si comandantul pompierilor mai cerand si ajutorul pichetelor de incendii militare, dupa o munca de trei ore a reusit salvarea a o multime de case apropiate, dependinte, depozite de cherestea etc. Tanarul Traian Purcel a reusit sa salveze un copil mic al dlui Petrescu sio femeie gravida. Au ars un cal, masini de cusut, pasari si scule. O femeie din suburbia Buda, vaz and focul, de spaima, a murit.

Epilogul marelui incendiu de la Galati

Cititorii stiu despre dezastruosul foc izbucnit in iarna anului trecut in strada Portului si care a distrus cinci vieti omenesti. Astazi s-a desfasurat la Curtea cu jurati epiogul acestei nenorociri. Librarul Solomon Schein, acuzat de a fi provocat dezastrul, a fost condamnat, in lipsa, la 12 ani de munca silnica.

Focul de la Obor

Ieri seara a izbucnit un foc in strada Zidurilor No. 38, la un grajd facand parte din proprietatea dlui I. Filoreanu. Focul, dupa cat s-a stabilit pana acum, a provenit dintr-o scanteie ce a venit din cosul fabricii de cherestea de alaturi de biserica Oboru-Nou, si care a intalnit mediu prielnic in sindrilele cu care era acoperit grajdul. Gratie insa ajutoarelor date de locuitorii din imprejurimi si mai ales datorita vigilentei comisarului circumscriptiei a 22-a, focul a putut fi stins.

(Din “Dimineata', 2 mai 1912; texte seletate de Magda Cristina Ursache)

×