x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Sinuciderea din strada Livedea cu Duzi

Acum 100 de ani. Sinuciderea din strada Livedea cu Duzi

18 Ian 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Sinuciderea din strada Livedea cu Duzi

Unchiasul Iosef Morariu, in varsta de 73 de ani, din str. Livedea cu Duzi No. 7, de meserie muncitor, se afla de un rastimp fara nici o ocupatie, intr-o mizerie de nedescris. Sarma­nul batran a batut pe la toate usile si, cand a vazut ca nimeni nu voieste sa-l ajute, s-a hotarat sa se sinucida. Ieri-dimineata, cum s-a sculat din somn, a luat un cutit mare de bu­ca­ta­rie si, cu un curaj uimitor, mai cu sea­ma la o varsta ca a lui, si-a taiat berega­ta. Apoi, vazand ca nu moare, ime­diat, cu o tarie de suflet extraordinara, si-a bagat cutitul in ab­do­men si si-a spi­ntecat pantecele. La strigatele de du­rere pe care bietul batran nu le-a putut opri, au alergat vecinii. Subco­mi­sarul Paius a anun­tat socie­ta­tea de sal­vare care a tri­mis o ambulanta cu in­­ter­nul de serviciu. Sta­rea ba­tra­nului era disperata si a trebuit sa fie transportat la spitalul Col­­tea. Se crede ca ne­­no­rocitul un­chias nu va scapa cu via­ta, data fiind varsta inaintata si gravitatea ranilor.

Greva din Campina
Greva lucratorilor de la atelierele me­ca­ni­ce ale societatii "Creditul petrolifer" continua. Administratia ateli­e­re­lor nu vrea sa admita ce­re­rile lu­cratorilor si nici nu vrea sa pri­meas­ca de­legatia grevistilor, re­fu­zand sa parlamen­te­ze. Azi toti lucratorii s-au intrunit in sala sin­di­catelor unite din strada Lascar Catargiu, un­de s-au sfatuit, luand an­gajamentul de a nu in­ceta greva pana la com­pleta satisfacere a ce­rin­telor lor. Ei au raspandit un ma­ni­fest prin­tre lucratorii tuturor socie­ta­tilor petrolifere locale rugandu-i a nu se an­gaja in locul lor si a asista la in­­tru­ni­rea care se va tine in asta-seara in sala sindicatelor – unite – intrunire la care urmeaza sa ia parte si delegatiile sindicatelor din Bucuresti si Ploiesti.

Moarte subita
Muncitorul Gheorghe Mogildea, din str. Elena Cuza, a fost gasit mort in camera sa, ieri, pe la orele 3 dupa-amiaza. Se crede ca numitul a murit din cauza unei boli de inima de care suferea de mult timp.

Accident intr-un vagon de tramvai
Azi, la orele 12, s-a intamplat un accident intr-un vagon al tramvaiului electric. D. capitan in retragere Ollanescu, domiciliat in strada Ion C. Bratianu, facand o miscare gresita, a cazut ranindu-se grav la cap si la mana. D. dr. David din Calea Grivitei, care se afla in vagon, a dat imediat toate ingrijirile ranitului care a fost apoi transportat la domiciliu.

Un automobil distrus de foc
Automobilul dlui dr Poenaru-Caplescu, pe cand mergea pe strada Romana, a luat foc de la o teava in legatura cu motorul, care a facut explozie. S-a anuntat postul Cometa de pompieri, insa, pana la sosirea lor, automobilul a fost complet distrus. Soferul a capatat o rana fara gravitate la ochiul stang.

Din "Dimineata" din 16 ianuarie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×