x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. "Universul" în provincie, Câmpulung

Acum 100 de ani. "Universul" în provincie, Câmpulung

02 Aug 2012   •   21:00

Zborurile sublocot. Protopopescu. ­ Azi a sosit in localitate d. sublocot. Protopopescu, care va executa (…) cateva zboruri cu un aeroplan Farman H.P. pe platoul Gruiului din acest oras. Aceasta serbare de aviatiune, al carei beneficiu material este destinat ridicarii unui monument defunctului locot. Caranda, este autorizata de d. general Boteanu, comandantul aerostaticei. Aparatul va fi adus cu trenul maine dimineata. Daca timpul va fi nepriincios, zborurile se vor face a doua zi la aceeasi ora. (…)
Cazut in strada. – Venerabilul batran M. Pencovici, pe cand se plimba azi pe terasa din central orasului, s-a simtit deodata rau cazand in nesimtire. A fost transportat imediat cu o trasura la o farmacie, unde si-a revenit in simtire.
Diverse. – Maine, reg. 30 Muscel pleaca pentru 20 zile la Odobesti (Titu), unde se vor face manevrele partiale ale diviziei III. (…)

Telega
Conferinta la penitenciarul Doftana. – Astazi, de la orele 3 d.a., a fost o serbare cu detinutii din inchisoarea Doftana. Parintele I.D. Musatianu, confesorul inchisorii, a tinut o conferinta despre "Bucuria ce se simte in sanul unei familii la intoarcerea unui detinut liberat". Corul detinutilor, sub conducerea parintelui confesor, a executat mai multe bucati de muzica clasica, din care am remarcat Miserere din "Trovatore", corul din "Faust", "Gaudeamus" s.a.
Concert. – Aseara, tinerii artisti Oreste Dumitrescu si Barbu Popescu au dat un fruos concert la parcul bailor. Concertul a avut un succes desavarsit.

Pitesti
Calcat de tren. – Astazi, la orele 9 si 15 d.a., Ionita Oprescu din Pitesti voia sa treaca peste linii de la magazia unde fusese sa ridice o lada, spre statia Pitesti. Fara sa observe ca la linia a 6-a venea un grup de vagoane, impinse de masina de manevra, a fost apucat de acest grup si trantit jos; i-a fost zdrobita o mana de la umar. In stare grava, a fost ridicat si trimis la spital.

Targoviste
Moarte subita. – Femeia Voica Soare Tatomir, din Morteni, suferind de o boala cronica, a murit subit.
Nenorocire. – Fata Gherghina Ion Popa din Lucieni, umbland pe langa un ceaun cu apa fiarta, din nebagare de seama l-a rasturnat, arzandu-se ingrozitor, din care cauza a murit.
Bataie grava. – Stefan lazar, paznic pe mosia Ghergani, a fost crunt batut in timpul noptii de Petre Trandafir, din Slobozia-Moara. Victima a fost dusa la spitalul din Cornatel. (...)

Giurgiu
Fuga unei fete de preot. – Fata Luta Teodorescu, fiica preotului Teodorescu din Epuresti, a disparut de acasa, se crede ca in tovarasia jandarmului sef de post Ancuta Gheorghe. Fata a luat o salba de 1000 lei si lucruri ca la 1500 lei. Autoritatile cerceteaza cazul. Se banuieste ca fugarii s-au adapostit la Giurgiu.
Din "Universul", 3 august 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×