x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Vlaicu construieşte un nou aeroplan

Acum 100 de ani: Vlaicu construieşte un nou aeroplan

03 Ian 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Vlaicu construieşte un nou aeroplan

Noul an se prezinta cu stiri frumoase din campul aviatiunii. Am stat ieri de vorba cu inginerul Aurel Vlaicu si am aflat lucruri interesante pe care ma grabesc sa le aduc la cunostinta numerosilor nostri cititori.
Vlaicu pregateste construirea unui nou aeroplan, tip 1912 sau "Vlaicu III", pentru care va avea un motor de 100 de cai putere si cu care va putea strabate 150 km pe ora, ba­tand in viteza si distanta, ca si in inal­ti­me, toate aeroplanele de pana acum. Micile modificari de amanunt vor contribui laolalta ca noul monoplan sa fie superior celorlalte. Noul aeroplan va costa 30.000 lei dintre care 18.000 lei va costa numai motorul.
Vlaicu imi mai spune ca n-a putut merge ca sa zboare in Egipt, pentru ca, cu toate interventiile ministerului nostru de externe, guvernul italian n-a admis ca Vlaicu sa faca zboruri in Egipt, in timpul conflictului turco-italian.
In mai, Vlaicu va face zboruri in Transilvania, la Budapesta, Viena si Berlin. Indraznetul aviator regreta insa ca nu se da sprijinul necesar pentru ca sa suporte mai usor cheltuielile constructiei noului sau tip de aeroplan.
Inainte de sarbatori, a avut distinsa onoare sa fie primit in audienta la M.S. Regele, care s-a interesat, vre­me de trei sferturi de ora, de in­ven­tiu­nea inginerului Vlaicu. Vlai­cu a pre­zentat M.S. Regelui lucrarea sa cu privire la descrierea inventiunii sale, lucrare cu care concureaza la pre­miul Academiei pentru cea mai buna in­ventiune a anului. La acelasi premiu concureaza si capitanul Rodrig Gollescu. Vlaicu mai spune ca si Bru­ma­res­cu se pregateste sa construiasca un nou aparat de zburat – de asta data un monoplan – cu care spera sa zboare la primavara. (Din "Dimineata", 5 ia­nuarie 1912)

Intamplari din Capitala. Inceputuri de incendii
Trei inceputuri de incendii s-au declarat pe ziua de ieri in Capitala.
Unul la casa dlui inginer Maxim, din str. Progresului No. 11, unde cosul casei a luat foc.
Al doilea, la casa dlui Antonescu, din Calea Calarasi No. 82, unde de asemenea un cos a luat foc. Flacarile s-au intins si la acoperis, dar sarind vecinii au reusit sa stinga focul, inainte de a lua proportii.
Al treilea s-a declarat in Calea Va­ca­resti No. 334, la proprietatea dlui Pan­dele Stefanescu. Cosul unui apar­ta­ment nefiind curatat de mai mult timp, a luat foc, dar cu ajutorul sergentilor din post a fost repede stins. (Din "Dimineata", 4 ianuarie 1912)

Centenarul anexarii Basarabiei
Iasi, 4 ianuarie. Pe cale particulara primesc stirea ca oficialitatea din Kisinau face mari pregatiri in vederea apropiatelor serbari pentru aniversarea de 100 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia.
Se va deschide o expozitie, se vor inaugura mai multe edificii publice, se vor sfinti numeroase biserici prin sate si se vor organiza serbari populare.
Pe de alta parte insa se observa in populatiunea romana din Basarabia o propaganda serioasa ca aceasta populatie sa se abtie cu totul de la serbarile anexarii. (Din "Dimineata", 6 ianuarie 1912)
Texte selectate de Magda Cristina Ursache

×