x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Adrian Titieni

"Astăzi e ziua ta..." : Adrian Titieni

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    06 Iun 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." :  Adrian Titieni
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

A absolvit in 1988 cursurile UNATC, iar, in 2003, cursurile postuniversitare de Regie şi Montaj Film şi TV, la aceeaşi universitate. Din 1989 pănă in prezent este conferenţiar doctor universitar, şef al catedrei "Arta actorului" la UNATC. Actorul Adrian Titieni implineşte astăzi 44 de ani.

"Chemare am... pentru pedagogie"

A absolvit in 1988 cursurile UNATC, iar, in 2003, cursurile postuniversitare de Regie şi Montaj Film şi TV, la aceeaşi universitate. Din 1989 pănă in prezent este conferenţiar doctor universitar, şef al catedrei "Arta actorului" la UNATC. Actorul Adrian Titieni implineşte astăzi 44 de ani.

"Cum va curge ziua de naştere a actorului Adrian Titieni? Adevărul e că ea curge şi nu poţi să-i faci nimic... Foarte puţine lucruri seamănă de la o zi la alta, ceea ce pe de o parte e imbucurător, dar, in acelaşi timp, perturbant. Există insă o constantă care dă zilelor mele echilibru. In fiecare dimineaţă ii duc pe Marc şi pe Ariadna, copiii mei şi ai Adrianei, la şcoală... Concluzionănd, in această perioadă mă preocupă «d’ale meseriei»: de tată, de soţ, de actor, de profesor. Consider că cea mai prolifică realizare sunt următoarele trei: copiii, familia şi profesia. Avănd in vedere că şi eu, şi soţia, suntem actori, convorbirile duetului de viaţă Titieni nu au cum să fie exclusiv «civile», sunt convorbiri de viaţă, care includ, bineinţeles, şi teatrul.

Nu ştiu dacă am cu adevărat chemare pentru teatru, cert este că asta am vrut să fac dintotdeauna. Chemare am, cred, pentru pedagogie. Sper din tot sufletul să fie aşa. Sunt conf. univ. dr la UNATC. Cred că această profesie are valoare dacă reuşeşte să echilibreze accentul estetic cu dimensiunea eticului şi capătă caracter «pentru sine» in măsura in care reuşeşte să transforme convenţia intr-o realitate psihologică. Mărturisesc că pentru meseria de actor nu am făcut nici un sacrificiu. Din filmografia mea fac parte filme ca: «Moartea domnului Lăzărescu», regia Cristi Puiu, «Balanţa», regia Lucian Pintilie, «Pas in doi», regia Dan Pizza etc.

Rolurile nu sunt altceva decăt o redimensionare a persoanei actorului. Nu trebuie să schimbi nimic ca să faci loc unuia in favoarea altuia, ci doar să incerci să acualizezi anumite potenţialităţi ascunse in tine. Rolul vieţii mele... e singurul care-mi dă autenticitate. Mă bate găndul să imbrac şi haina de regizor. De ce nu? Motto-ul meu de viaţă este: «Pune-te in situaţia celuilalt!». Care trebuie să fie legătura actorului cu televiziunea? Televiziunea e Ea, diva, mirajul. Actorul va fi intotdeauna provocat, dispus, incitat, dar niciodată nu alege el. Atunci cănd alege ar trebui să o facă după minime criterii profesionale.

Conflictul generaţiilor nu e pe «scenă». Scena nu face altceva decăt să alchimizeze diversitatea, fie ea şi a generaţiilor, şi să o transforme intr-un produs coerent. Cel mai mare regret al meu sunt cele 25 de kilograme in plus. De la noul an de viaţă imi doresc sănătate, coerenţă, comunicare, inţelepciune, inţelegere, cunoaştere de sine, ceva bani şi pace mondială."

×
Subiecte în articol: calendar