x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Alexandru Arşinel

Astăzi e ziua ta, Alexandru Arşinel

de Loreta Popa    |    04 Iun 2014   •   00:27
Astăzi e ziua ta, Alexandru Arşinel

În momentul în care a acceptat să preia funcţia de director, Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” se prăbuşea, iertată fie-ne folosirea verbului acesta. Trăind în acest loc ce i-a devenit într-un fel sau altul a doua casă, Alexandru Arşinel a acceptat să se implice în soarta acestui lăcaş de cultură ştiind foarte bine că genul acesta de teatru a trecut şi prin război, şi prin nenorocirile de după revoluţie, când umorul a fost invadat de vulgaritate şi de lucruri total împotriva bunului simţ. Dar a reuşit prin munca sa să motiveze teatrul să reziste şi spiritul marelui Tănase să rămână la fel viu ca întotdeauna. Revista este un gen popular izvorât din spiritul poporului român, un gen la care lumea se întoarce mereu, poate singurul în care poporul îşi simte “oful” reprezentat pe scenă. Alexandru Arşinel împlineşte astăzi 75 de ani.  Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

“E o datorie din partea tinerilor actori să înveţe şi să «fure» din experienţa celor pe care îi urmăresc”
Are motive să zâmbească... Copii, nepoţi, familie, realizări
“Am o bucurie imensă în clipa în care sun la casierie şi mi se spune «nu mai avem locuri». Peste 50 de ani de carieră… Dacă nu ar fi fost evenimentele acestea care sa-mi amintească, aş spune că nu m-aş fi gândit că au trecut chiar atâţia ani. Trec aşa de repede. Când îmi spunea tata sau bunicul meu că nici nu-şi dau seama când a trecut timpul nu-mi venea să cred. Am avut norocul să cresc în vecinătatea unor foarte mari artişti români. Începând din Iaşi unde am făcut figuraţie, am trăit alături pe scenă de Miluţă Gheorghiu, de Popovici, Dan Nasta şi alţi mari actori ai Teatrului. Şi am avut-o ca mentor pe profesoara Irina Răchiţeanu-Şirianu, pe Lucian Giurchescu, Dem Rădulescu, Ion Cojar, mari artişti şi personalităţi din domeniul teatrului. Am avut nu numai de la cine să învăţ, ci de la cine să fur. Fără să vrei împrumuţi din ceea ce au alţii cu prisosinţă. Cred că este o datorie din partea tinerilor actori să înveţe şi să «fure» din experienţa celor pe care îi urmăresc. Generaţia mea şi următoarele după mine au avut de la cine să înveţe. O pleiadă de artişti şi mari actori, mari pedagogi ne-a îndrumat paşii. Am motive să zâmbesc, am copii, am nepoţi, am familie, am realizări. Cel mai important este că suntem în viaţă, ne agăţăm de fiecare zi care urmează si ne umplem minutele, orele cu o încărcătură pozitivă.”

“Pe Alexandru Arşinel îl cunosc de peste 40 de ani. Trebuie să recunosc că în ultimele decenii a crescut mult şi conduce cu mână sigură Teatrul Constantin Tănase. Am fost cu el în turneu cu piesa «Caviar, votcă şi bye-bye» de George Astaloş în peste 33 de ţări. Bun actor de teatru, bun cântăreţ, ştie să se facă plăcut publicului. Eu îi doresc din tot sufletul multă sănătate şi «La mulţi ani!» pentru cei 75 de ani pe care îi împlineşte şi sper să mai colaborăm şi să fie sănătos, ştiu că în ultimul timp a trecut printr-o perioadă mai grea din punctul acesta de vedere. Alexandru Arşinel a colaborat mult cu radioul, unde am avut zeci de emisii de teatru de divertisment. Este unul dintre actorii care ştiu să spună monoloage. Puţini reuşesc. Sănătate îi doresc lui şi soţiei şi să aibă numai bucurii din partea copiilor. La mulţi ani, dragă Sandu Arşinel!”, a ţinut regizorul Dan Puican să transmită sărbătoritului zilei.


×
Subiecte în articol: alexandru arsinel