x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Alexandru Mironov

Astăzi e ziua ta: Alexandru Mironov

26 Ian 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Alexandru Mironov

Unul dintre sodatii culturii apiens sapiens, asa cum i-ar placea sa fie cunoscut de catre tineri, scriitorul, omul de stiinta Alexandru Mironov implineste astazi 70 de ani. Jurnalul National ii ureaza 'La multi ani!'.

'Sunt activ, ca in toti cei 200 de ani (metaforic vorbind) pe care i-am trait. Convins ca civilizarea tehnologica este cel mai important factor in propasirea cetatenilor Romaniei de maine, actionez in consecinta: sunt senior editor la excelenta revista se­xagenara «Stiinta si tehnica» (rein­viata cu suportul Fundatiei Dinu Patriciu), realizez doua emisiuni educative saptamanale la TV Romania de Maine, am incheiat recent un ciclu de emisiuni de stiinta la TVR2 (si sper sa demaram un nou ciclu in primavara) si zilele aceste dau la tipar o carte de eseuri si articole pe teme de stiinta, se numeste «Lumea-dupa-Google».

Sunt un fost sportiv de performanta 1care a coordonat o vreme intreg sportul romanesc si multa vreme sportul pe care il iubeste cu pasiune, scrima, un animator al lite­raturii si presei de stiinta, dar si de stiinta si imaginatie, autor a opt carti personale, a peste 25 de antologii si almanahuri, a peste 3.500 de articole prin tot felul de ziare si reviste si, probabil, a tot atatea emisiuni de radio si televiziune (de altfel pot spune ca mi-am inventat meseria de radioteleprofesor), fost demnitar, fost expert UNESCO, fost...

Sa fii om de cultura in Romania zilelor noastre inseamna sa ai acces la tot acest splendid buchet cerebral care inseamna poezie – matematica – teatru – fizica si cosmogonie – genomica si proteomica – arta plastica – chimia compozitelor – muzica si sa te bucuri cu toata fiinta ca poti intelege si iti poti bucura creierul tau de Sapiens cu toate aceste minuni.
Daca nu as fi fost roman, cu si­guranta m-as fi straduit sa fiu bun cetatean al tarii mele, oriunde soarta mi-ar fi harazit sa fiu nascut.

Ma felicit ca am realizat cam 10% din ceea ce mi-am propus si ma condamn pentru exact acelasi lucru, ca am realizat numai 10%. Tinerii as vrea sa stie ca am fost, la vremea mea, unul dintre sodatii culturii apiens sapiens.
Imi doresc sa se pogoare peste generatiile co­piilor si nepotilor mei si peste intreaga societate a celor 7 mi­liarde de sapiensi pacea-fara-de-sfarsit.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...