x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Alina Petrescu.

Astăzi e ziua ta: Alina Petrescu.

de Ramona Vintila    |    08 Iun 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Alina Petrescu.

Jurnalista Antenei 3, realizatoarea emisiunii 'Esential', Alina Petrescu implineste astazi 32 de ani. Ii uram 'La multi ani!'.

'Cel mai mult timp imi ocupa munca si asta e, pana la urma, un semn al «vremurilor» pe care le traim. In rest, serile si finalurile de sap­ta­mana sunt dedicate familiei si prie­tenilor. O cina in doi sau in mai multi, un film, acasa pe canapea sau la ci­nematograf, o piesa de teatru, o plimbare cu bicicleta, o carte, toate lu­cru­rile care te destind si te imbo­ga­tesc. Imi place foarte mult sa merg la concerte si in ultimii doi-trei ani, chiar am avut de unde alege. Desi uneori poate par cam dura si prea serioasa pe ecran, sunt de fapt o optimista. Cred in oameni si in sansa tarii asteia –, iar atunci cand imi vine sa spun ca nu mai cred, intalnesc cate un om care ma face sa exclam «uite, domne, ca se poate!». V-as da si nume, dar nu cred ca-mi dati voie sa le fac reclama. Din primii care imi vin in minte, unul vinde gelato, altul are o bacanie, ceilalti au o casa traditionala, cu cateva camere de oaspeti, intr-un sat sasesc. Sunt doar niste exemple.

Nu stiu ce as fi fost daca nu m-as fi nascut in Romania, depinde, evident, si in ce alta tara m-as fi nascut. Premisele sunt putin diferite daca te nasti in Luxemburg sau in Lesotho. Ce stiu e ca am un avantaj: la nastere nu-ti alegi tara, dar eu am putut sa mi-o aleg. Pe la 27 de ani. Atunci, m-am intors din Franta, ca sa fiu lan­ga ai mei, langa oamenii dragi. Pentru ca, de fapt, asta inseamna Ro­ma­nia, mai presus de gropi, mitocani si coruptie.

Ce as schimba in RomaniaA Of, mul­te. Incrancenarea, in primul rand. Apoi, lipsa de respect fata de noi in­sine si fata de cei de langa noi. Asta in­seamna de la dezastrul care ramane du­pa eternele gratare pana la halul in ca­re arata drumurile, blocurile, ora­sele.

«Inaltimea» experientei mele e foarte redusa. Implinesc doar 32 de ani de viata, nu de cariera. Dar cred ca presa e intr-un punct de rascruce. Pe de o parte, trebuie sa ne adaptam aparitiei celui mai rapid mediu de informare, internetul si pe de alta parte sa ne gasim echilibrul in fata unei tendinte de tabloidizare cu care e greu sa lupti. Sper sa gasim calea de mijloc. Tinerii care vor sa urmeze o cariera in mass-media trebuie sa citeasca! Sa citeasca orice, presa straina, presa autohtona, li­te­ratura, istorie, Gramatica practica a Stefaniei Popescu (sau care o fi mai actuala, asta era pe vremea mea). Cititi, ca nu dauneaza!

Cred ca ce fac acum mi se po­tri­veste cel mai bine in tv. Nu ma vad facand divertisment, iti trebuie alte calitati pentru asa ceva. Am incercat o singura «deviere», la Observatorul Antenei 1, dar nici acolo n-a fost cea mai buna potrivire de caractere. Mie dati-mi adrenalina, actiune in direct, si e ok.

Imi doresc sa calatoresc cat mai mult in tara si in strainatate. In ultima vreme, am descoperit niste locuri incredibil de frumoase in Romania. Pacat ca raman un secret pentru cei mai multi dintre romani.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...