x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Angela Gheorghiu

Astăzi e ziua ta, Angela Gheorghiu

de Ramona Vintila    |    06 Sep 2013   •   00:42
Astăzi e ziua ta, Angela Gheorghiu
Sursa foto: DIETER NAGL/AFP/Mediafax
“De 23 de ani, sunt românca Angela Gheorghiu. Şi nimeni nu m-a ajutat cu nimic. Tot ce am făcut, am făcut doar cu ce mi-a dat Dumnezeu, cu munca şi cu sacrificiile mele”
Angela Gheorghiu, una dintre cele mai strălucitoare soprane ale lumii, împlineşte mâine 48 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Îndemn România spre educaţie, cultură, creaţie şi progres
Adevărat star al operei internaţionale, soprana a interpretat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokio, Roma, Seul, Veneţia, Monte-Carlo, Chicago etc. Vocea ei este considerată de către critica internaţională drept o combinaţie între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi. Pentru strălucita ei carieră a primit mai multe distincţii printre care “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Ministerul Francez al Culturii, şi numeroase alte titluri conferite în ţară. Anul acesta, soprana noastră s-a aflat în faţa unui moment unic în cariera ei – a susţinut un recital la Parlamentul European de la Bruxelles, la un dineu-concert, artista fiind primul interpret de operă invitat vreodată la acest eveniment.

Ca să poţi să ajungi sus şi să rămâi acolo, pentru ca oriunde te duci pe pământul ăsta reacţia să fie la fel, trebuie să munceşti enorm. “Şi eu plătesc minut cu minut din viaţa mea! Nu înseamnă că dacă m-am întâlnit cu nu ştiu ce admirator, pentru că l-am lăsat să mă admire, cum îi las pe toţi, pentru că aşa am eu fantezia, înseamnă că ne putem permite să scriem orice. Scrieţi, dragii mei, dar sunteţi departe de a înţelege. Puteţi înţelege doar dacă aţi păşit măcar o dată în Operă sau într-o sală de spectacol şi aţi văzut momentul când din fiinţa mea eu am făcut un personaj şi vi l-am dat vouă. Eu acolo mi-am pus toată puterea şi tot sufletul meu. Aia sunt eu! Unii nu înţeleg că, de foarte multă vreme, eu sunt într-o altă dimensiune. Dar nu în sensul că sunt pe altă lume. Lumea poate să priceapă la ce mă refer doar dacă are măcar răbdarea de a-şi pune un disc, de a se uita la un DVD, de a veni la Operă sau dacă ia avionul să mă asculte în oraşele lumii.
Acum ceva timp, eram la Londra, făceam promovare, şi au venit cei de la Antena 3, Mihai (n.n. ­ Gâdea) şi Mircea (n.n. ­ Badea) şi le-am făcut un tur în Covent Garden. Norocul a făcut că s-au trezit la un moment dat în decorurile de «Traviata» mea, în care eu am debutat. A fost extraordinar de emoţionant. Deci, dacă există aceste persoane care vor să vadă şi să simtă, atunci anumite fantezii umane de toată ziua se risipesc într-o secundă. Pentru că eu acolo sunt suflet, carne, sânge. Şi apoi eu nu fac parte dintr-o naţie care are suport. Eu, de 23 de ani, sunt românca Angela Gheorghiu. Şi nimeni nu m-a ajutat cu nimic. Tot ce am făcut, am făcut doar cu ce mi-a dat Dumnezeu, cu munca şi cu sacrificiile mele”, spunea celebra soprană, într-un interviu pe care ni l-a acordat.

Acum câteva luni, când România a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare drapel din lume, realizat de Antena 3, artista a interpretat imnul de stat al României şi mărturisit că a fost cea mai emoţionantă zi din cariera ei. “Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că România este ţara mea, sunt ceea ce sunt pentru că în România am primit viaţă, educaţie şi iubire. Din 1990, m-am lăudat pe toate continentele lumii că sunt româncă şi aştept de atunci ca şi România mea să ştie asta. Milioane de oameni de 23 de ani, când o aud şi o văd pe Angela Gheorghiu, ştiu cu siguranţă de România frumoasă, fără patetism eroul meu este România care, cu bune şi cu rele, rămâne în picioare, cu adevărată demnitate. Îndemn România spre educaţie, cultură, creaţie şi progres”, este mesajul pe care Angela Gheorghiu l-a transmis echipei emisiunii Sinteza Zilei.

×
Subiecte în articol: angela gheorghiu