x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Augustin Buzura

Astazi e ziua ta... - Augustin Buzura

21 Sep 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Augustin Buzura

A absolvit Medicina, insa soarta a avut cu el alte planuri. A debutat in literatura cu volumul de povestiri "Capul Bunei Sperante", iar in 1970 deschide ciclul romanelor care l-au consacrat cu volumul "Absentii". Augustin Buzura, fostul director al Fundatiei Culturale Romane, implineste maine 67 de ani.

"Cartea cea mai buna este cea care va veni"

A absolvit Medicina, insa soarta a avut cu el alte planuri. A debutat in literatura cu volumul de povestiri "Capul Bunei Sperante", iar in 1970 deschide ciclul romanelor care l-au consacrat cu volumul "Absentii". Augustin Buzura, fostul director al Fundatiei Culturale Romane, implineste maine 67 de ani.

"La prag de aniversare ma uit in urma, putin inainte, dar in orice caz ma straduiesc din rasputeri sa scriu, sa ma depasesc pe mine insumi, sa citesc ce am pierdut atatia ani facand birocratie. Una dintre foarte putinele aniversari, daca nu singura, care a fost mai deosebita, pentru ca nu mi-am evaluat viata in ani, nu am socotit ca trebuie sa ma fixez asupra unei varste, fie ea chiar rotunda, ci imi evaluam viata in carti, a fost cea de la 60 de ani. Atunci eram in Tokyo, era pe vremea cand conduceam Fundatia Culturala Romana si chiar in acea zi deschideam Anul Cultural Romanesc in Japonia. Nu am spus nimanui ca e ziua mea de nastere. Spre surprinderea mea, au aflat si, la ceremonie, dupa ce s-au incheiat cuvantarile oficiale, m-am pomenit cu un cor care canta «Happy birthday to you!». Am ramas absolut uluit... De foarte multa vreme am o relatie ciudata cu timpul, in sensul ca fiecare pagina, fiecare rand le scriu cu senzatia ca ar putea sa fie ultimele, deci viteza timpului este formidabila si proiectele mele prea mari pentru obligatiile fata de mine insumi. Ma intereseaza doar relatia mea cu masa de scris si spaima in fata timpului. Cea mai mare satisfactie a vietii mele este cartea pe care urmeaza sa o scriu. Intotdeauna, pentru un scriitor, esentiale sunt cartile, ele il reprezinta, ele sunt tot ce poate face mai bun scriitorul si, intotdeauna, cartea cea mai buna este cea care va veni. Mereu lupti cu necunoscutul din om si societate, te straduiesti sa ajungi cu investigatia prin zonele in care altii nu au ajuns, te straduiesti sa raspunzi la intrebarile care te urmaresc de-o viata, pentru ca, cu cat inaintezi in varsta, intrebarile la care n-ai gasit raspuns te tortureaza si mai mult si vrei ca tot ce ai facut sa-ti supravietuiasca si in aceste conditii. Citesti enorm, asculti muzica si pe toate le intelegi altfel decat le-ai inteles la 30, 40 de ani. Regretul cel mai mare este ca am pierdut destul de mult timp incercand sa construiesc intr-un moment cand se distrugea in devalmasie. Am pierdut foarte mult timp, trebuia sa imi dau seama si sa nu ma incapatanez sa merg pana la capat. Intotdeauna soarta m-a orientat pe un drum diferit de cel care mi-l dorisem. In orice caz, ea a ales mai bine decat mine si intotdeauna a ales cel mai greu lucru cu putinta pe care puteam sa-l fac."

HAZARD
"Intotdeauna soarta m-a orientat pe un drum diferit de cel pe care mi-l dorisem. In orice caz, ea a ales mai bine decat mine si intotdeauna a ales cel mai greu lucru cu putinta pe care puteam sa-l fac" - Augustin Buzura, scriitor

×
Subiecte în articol: calendar