x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Aurel Pop

Astăzi e ziua ta: Aurel Pop

21 Noi 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Aurel Pop

Scriitorul Aurel Pop, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, redactor-sef al revistei literare Citadela, implineste astazi 62 de ani. La multi ani!


Noi, romanii, avem darul de a lovi pe la spate…
"Traiesc vremurile asa cum sunt. O vorba din batrani spune ca – or, acum, cand se bate moneda pe regionalizarea tarii, sper intr-o intoarcere la obarsie. Acest Nord, cu sale: Maramuresul, Oasul si Lapusul - este un tot unitar, este de fapt un fel de U.E., creata cu secole in urma, de la care cei de la Bruxelles ar avea multe de invatat, in special de la Sfatul Batranilor. Traiesc, in acest spatiu Nordic de tara: pentru mine, acum, in era globalizarii, aceasta este tocmai CENTRUL, unde au loc manifestari culturale de mare tinuta. Sunt poetul , dupa afirmatia unui confrate (din pacate, azi, trecut la cele vesnice...), in , realizat acum doi ani, la implinirea varstei de 60 de ani, de catre Biblioteca Judeteana , din Baia Mare – dar sunt si fiu al Maramuresului, nascut-crescut in Cetatele-Sisesti si , in urma cu 55 de ani, de tinuturile Satmarului, un spatiu multi-etnic, binecuvantat de Dumnezeu. Daca, altadata, poezia era o - acum, traiesc o perioada in care poezia este a spiritualitatii. Acum, totul depinde de creator, pe care banda alearga - intrucat , in functie de orientarea politicului. Pentru a nu cadea prada acestui flagel, m-am orientat, in paralel, spre istoria locala, pentru a justifica prezenta noastra in acest spatiu geografic, daca mai e cazul (si, se pare, mai este...!): .
Urmeaza sa-mi finalizez, in aceasta perioada, Teza de doctorat, TOCMAI pe aceasta tema.

Cu toate ca traiesc in Nordul cel mai... Nord, acolo unde se agata harta-n cui, in Satmarul milenar, brazdat de apele domoale ale Somesului, Aurel Pop nu sufera de complexul provincialismului. Cu ani in urma, mi-am tradus doua volume de versuri, in limbile de mare circulatie: engleza, franceza, germana - constient ca numai asa voi putea fi cuoscut peste hotare si, din respect fata de minoritarii unguri, alaturi de care traiesc, de cateva decenii, in bune relatii - le-am tradus versurile mele si in limba lor, pentru a ma intelege si ei. Atunci eram condamnat, dar acum e la moda si tot mai multi confrati fac acest lucru. Unii critici m-au condamnat intru conceptul de (in timp ce la noi acum e frecventa sintagma de , o diploma pe care din fericire nu o am) - acuzat ca am pus bazele , fapt ce nu inseamna o globalizare si o uniformizare, in sensul abolirii individualitatii, ci, dimpotriva, am tras un semnal de alarma! - dovada ca, azi, apar tot mai multe carti traduse in diverse limbi. In alta ordine de idei, faptul ca am venit cu volumele traduse, a tras dupa sine unele confuzii, unii spunand ca titlul volumului i-ar duce la gandul de separare a unor teritorii... - dar, in realitate, e vorba de schimbarea unor mentalitati. Regret ca nu m-am adresat CNSAS-ului, sa vad cati m-au turnat, in urma acestor confuzii. … Noi, romanii, avem darul de a lovi pe la spate… - si, cu toate acestea, cei care m-au inteles si au apreciat valoarea scrierilor mele, m-au rasplatit. Dar sa nu uitam inca un lucru: , de ce Aurel Pop ar fi o exceptie? Atata timp cat, la orice nivel, noi, romanii, am institutionalizat maniera de acordare a premiilor, fie pe criterii politice, fie pe grupari literare, sau pe alte criterii, de genul - ce sa mai vorbim despre premii… - …de care, har Domnului, nu ma plang, … sau, vreti ca, intr-o zi, sa apara in Jurnalul National o stire de genul: , asa ca …

…Am trait momente frumoase, atunci cand m-am insurat. Eu, fiind de moda veche, n-am trait ... Apoi, mi-am familia, , prin venirea pe lume a celor doua fiice, pe care le-am condus la altar, dupa obiceiurile cele stramosesti. Oare ce clipe mai frumoase poate trai un om, atunci cand vin nepotii sai, pe lumea asta ? dar atunci cand te saluta cu ? In paralel, pe taram literar, am trait momente placute, atunci cand am debutat revuistic, in urma cu cateva decenii, apoi a urmat debutul editorial... Fiecare lansare de carte lasa amprente in viata unui scriitor. Recunoasterea efortului, pe taram literar, a fost incununat cu diverse premii literare si primirea mea in breasla scriitoriceasca, a se citi Uniunea Scriitorilor din Romania: acesta a fost momentul din pricina caruia multi m-au invidiat. In aceste momente de criza, aparitia fiecarui numar al revistei literare , este un miracol! In calitatea mea de redactor-sef al sus-numitei reviste, aduc bucurii zecilor de colaboratori, mai ales celor tineri.

Intotdeauna mi-am iubit, iubesc si imi voi iubi aproapele, fara sa , fara sa-i … - cu alte cuvinte fara nicio pretentie.

Trecem prin diferite soiuri de crize. Cred, totusi, ca, dintre toate crizele, cea mai acuta este CRIZA DE TIMP… - … si, cu toate acestea, n-as dori sa dispara. Cand ea va disparea, vom disparea si noi. Pentru ca aceasta este echivalentul unei vieti traite CU ROD!'

×
Subiecte în articol: aurel pop