x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Carmen Petra-Basacopol

"Astăzi e ziua ta..." - Carmen Petra-Basacopol

de Mihai Stirbu    |    05 Sep 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." - Carmen Petra-Basacopol

Tocmai a terminat de compus "Căntece rituale" şi "Căntecele dorului" pe versurile poetului Lucian Blaga. A indrumat sute de studenţi, iar talentul său a fost recompensat prin premiile obţinute. Compozitoarea Carmen Petra-Basacopol implineşte astăzi 81 de ani.

Tocmai a terminat de compus "Căntece rituale" şi "Căntecele dorului" pe versurile poetului Lucian Blaga. A indrumat sute de studenţi, iar talentul său a fost recompensat prin premiile obţinute. Compozitoarea Carmen Petra-Basacopol implineşte astăzi 81 de ani.

"Fac parte din şcoala romănească de compoziţie fondată de George Enescu şi, ca toţi colegii mei, valorifică fiecare in lumina personalităţii noastre resursele spirituale ale ethosului romănesc. In familia mea, talentul a fost transmis mai departe fiului meu, Paul Basacopol. El este solistul Operei Romăne şi a făcut pănă in prezent vreo 50 de roluri importante, atăt in ţară, căt şi in străinătate. Am impăcat bine cariera cu viaţa de familie, nu am făcut nici un sacrificiu şi am fost lăsată să lucrez intotdeauna. Am lucrat tot timpul cu regularitate şi cred că asta este explicaţia energiei de care am dat dovadă: continuitatea lucrului. Au fost mai multe momente de fericire de-a lungul vieţii. Momentul de fericire este atunci cănd compui. Mai mult chiar decăt atunci cănd este gata lucrarea şi o asculţi, momentul creaţiei este un moment care intr-adevăr este un moment de fericire. Intotdeauna te ataşezi mai mult de căte o creaţie, este greu totuşi să nominalizez, cu timpul iţi dai mai bine seama de valoarea lucrării, atunci cănd ai creat-o nu eşti aşa de conştient, dar timpul cam decantează lucrurile şi iţi cam arată exact pentru care ai mai multe valenţe.

Romănia are mulţi muzicieni profesionişti. Asta s-a verificat prin premiile internaţionale obţinute de colegi şi de mine. Tinerilor muzicieni le-aş spune să fie fericiţi că sunt muzicieni, fiindcă intr-adevăr muzica este o artă desprinsă oarecum de material, este o artă spirituală şi care iţi dă foarte multe satisfacţii atunci cănd te dăruieşti. Sunt măndră de foştii mei studenţi, mulţi sunt personalităţi realizate, eu am avut numai o bucăţică de merit, toţi profesorii au contribuit la finisarea personalităţii lor, asta e clar. Ca la medicină, fiecare atinge un singur moment din existenţa lor, dar ei au mai mulţi profesori care ii finisează, ii aduc la momentul de evoluţie maximă. Prin activitatea didactică am dorit să transmit ceva din cunoştinţele mele tinerilor studenţi din cadrul muzicii şi cred că meseria de compozitor se conjugă foarte bine cu activitatea didactică. Nu trebuie să facem o diferenţiere intre o muzică contemporană şi o muzică clasică sau o muzică romantică. Poţi să ai o predilecţie pentru un stil, asta este altceva, dar dacă ea este adevărată, ea este bună. De la noul an de viaţă mai doresc să lucrez nişte genuri pe care le-am abordat mai puţin, să-mi completez oarecum palmaresul".
×
Subiecte în articol: calendar