x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Cătălin Crişan

“Astăzi e ziua ta...”: Cătălin Crişan

de Ramona Vintila    |    06 Feb 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Cătălin Crişan

Cătălin Crişan, o persona­litate complexă, un artist cu experienţă, un om deosebit, împlineşte astăzi 40 de ani.

“Nu-mi duşmănesc firele albe. Aşa sunt de când mă ştiu. Le-aş duşmăni dacă ar începe să cadă”, mărturi­seşte interpretul. Cătălin Crişan, o persona­litate complexă, un artist cu experienţă, un om deosebit, împlineşte astăzi 40 de ani.

“Cred în tot ceea ce rămâne în timp şi peste timp. Cred că melodia cu melodie va dăinui. Orice om are suflet şi de aceea se scrie şi se cântă... pentru el! Anii au trecut peste mine ca peste orice om. Cu bucurii şi necazuri. Au fost mai multe bucurii şi simt că n-am trăit degeaba: doi copii şi trei şlagăre până acum. Sunt orgolios, stăpân pe ceea ce ştiu, prietenos, cu încredere în oameni, supărat pe prostie, incultură, lipsă de caracter. Fericit şi bun tătic, încrezător că, o dată şi-o dată, valorile reale se vor aşeza acolo unde le este locul, indiferent de domeniu.

Ce mă inspiră atunci când compun? Viaţa... ceea ce îmi povestesc oamenii, ceea ce văd fără ca ei să ştie că văd. Atunci când compun mă gândesc la cel sau la cea care îl va cânta. Pentru mine este prima regulă. Versul care-l caracterizează cel mai bine pe Cătălin Crişan? Dă-mi Doamne aripi/ Ca să merg mai departe/ Să-mi duc balada/ Până la sfârşit. Fredonez prin casă ce aud de la fetiţa mea, Daria. Ea vine de la şcoală şi îmi cântă ceea ce a învăţat, iar mie, fără să vreau, îmi rămâne în cap.

Momentul decisiv al destinului meu din punct de vedere mu­zical... Mamaia 1987, am cântat «Vorbeşte marea». A fost primul meu spectacol în postura de interpret de muzică uşoară, prima melodie, primul şlagăr.

Mă felicit pentru că am rămas consecvent cu ceea ce cânt şi ceea ce-mi place, mă felicit pentru fami­lia mea şi pentru că suntem în stare să trăim o viaţă decentă. Îmi reproşez că nu sunt un tip diplomat că nu pot să-mi înclin coloana vertebrală, că nu dau a doua şansă celor care mint şi nu au caracter, că sunt de prea multe ori nervos şi mai ales că nu am mai mult timp să-mi-l petrec alături de copii.

Regret că n-am reprezentat niciodată ţara într-un concurs internaţional. Mă enervez datorită faptului că suntem consideraţi învechiţi, că unii dintre cei care hotărăsc destinele muzicii uşoare româneşti nu se pricep deloc şi că românului nu i se oferă posibilitatea de a asculta tot ce înseamnă muzica uşoară românească, ci doar o mică parte din ea.

Îmi doresc să mă joc mai mult timp alături de copii, să nu fiu bolnav, să prezint o emisiune de televiziune aşa cum ştiu şi vreau eu, să lansez acest album unic în istoria muzicii uşoare româneşti, un album în care toţi membrii familiei mele cântă şi să termin romanul la care scriu de trei ani.”

 

Amintire…

“Una dintre cele mai dragi amintiri pe care o păstrez a fost în 1987, la festivalul Ma­maia. Am interpretat «Vor­beş­te marea». Reacţia publicului a fost extraordinară. A fost prima apariţie în postura de interpret de mu­zi­că uşoa­ră şi primul şlagăr”

Cătălin Crişan, artist

 

Cătălin Crişan - Daca pleci

 

×
Subiecte în articol: calendar