x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Cezara Dafinescu

"Astazi e ziua ta..." - Cezara Dafinescu

04 Aug 2008   •   00:00
"Astazi e ziua ta..." - Cezara Dafinescu

Suride atunci cind soarele rasare sau vede o floarepentru ca este insasi floarea frumusetii. Cezara Dafinescu isi sarbatoreste astazi ziua de nastere.Ii uram "La multi ani"!



Surîde atunci cînd soarele răsare sau vede o floarepentru că este însăşi floarea frumuseţii. Cezara Dafinescu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere.Îi urăm "La mulţi ani"!

"Trăirile mele se manifestă prin artă"

"Joc la teatru în spectacolul «Încă-i bine» o piesă scrisă de Rodica Popescu-Bitănescu. Un rol extraordinar pe care-l simt foarte aproape de suflet. Sînt alături de nume mari ale scenei – Rodica Popescu-Bitănescu, Eugenia Maci, Oana Vînătoru, Ecaterina Nazare, dar şi de tinerii actori Andrei Duban şi Eduard Adam. O altă bucurie, mai ales pentru moralul meu, este că am luat castingul pentru filmul «Bunraku». Pelicula s-a filmat aici, iar eu joc alături de Demi Moore. Rolul meu este al unei matroane de bordel, iar ea este una dintre fetele mele...

Nu m-am gîndit niciodată că nu aş îmbrăţişa meseria scenei, pentru că de cînd mă ştiu am iubit arta. Trăirile mele se manifestau prin balet, prin artă în general... Mi-ar fi plăcut să şi scriu şi poate chiar am să mă apuc. Încă din clasa întîi recitam poezii. Le alegeam pe cele mai triste, de plîngeau mamele, bunicile, pînă şi copiii. Participam de mică la spectacole şi nu m-am gîndit vreodată să nu fac acest lucru. Teatrul... a doua mea natură.

Pentru această meserie ai nevoie de multă seriozitate şi cultură, de literatură şi conştiinciozitate... de pasiune. Sînt recomandări pe care le fac tinerilor actori. Este regretabil că nu au habar de multe lucruri din teatru, de nume mari ale scenei. Trebuie să fie conştienţi că actoria nu a început şi nici nu se termină cu ei. Pe vremea mea, era mai multă pasiune pentru această meserie. Acum, primul lucru pe care îl întreabă tînărul actor este: «Ce gaj am?!». Ar trebui să realizeze că niciodată nu ajungi la perfecţiune. Pentru mine, fiecare rol înseamnă un nou început. Eu am peste 40 de filme şi am aceleaşi emoţii la fiecare nou rol. Mă pregătesc cu aceeaşi seriozitate şi consider că acela e primul film pe care-l fac.

În mod normal şi fericit, cînd e vorba de un actor foarte bun, această meserie nu ar trebui să se oprească niciodată pentru că roluri se găsesc pentru orice vîrstă. Preferabil ar fi ca un actor să moară pe scenă, aşa cum mărturiseau şi înaintaşii noştri. Ar fi ideal, dar din păcate nu hotărîm noi. Mai depinde şi de şansă pentru că meseria noastră este şi una de şansă. Dacă într-o anumită conjunctură ai rolul în care tu eşti foarte potrivit, îl joci. Alteori, poţi fi cît de bun actor şi să nu ai un rol în piesa respectivă. Spectatorii mă întreabă adesea de ce nu joc într-o anumită piesă sau într-un anume film. Îi întreb de fiecare dată ce-aş fi jucat... şi toţi îmi spun: «Păi, dumneavoastră orice»! Nu, nu spuneţi aşa, pentru că trebuie să ştim exact ce roluri ni se potrivesc."

×
Subiecte în articol: calendar