x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Claudiu Bleonţ!

Astăzi e ziua ta... Claudiu Bleonţ!

de Ramona Vintila    |    27 Aug 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Claudiu Bleonţ!
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

"Mi-e dor de linişte..."



"Cea mai mare satisfacţie este să fiu cu minţile acasă, să fiu împăcat cu deşertăciunea acestei vieţi şi să fiu împăcat cu moartea. Nu sunt dezamăgit, sunt foarte vesel tot timpul. Fiecare trebuie să-şi răspundă singur dacă e greu sau nu. Eu mă străduiesc. E ceva dincolo de regie şi de actorie...", spunea Claudiu Bleonţ. Astăzi împlineşte 50 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"Filmez un scenariu foarte bun, în regia lui Dan Chişu, «Ursul», cu Magda Catone, Mihai Constantin, Gabriel Spahiu, o echipă foarte bună şi o atmosferă foarte plăcută la filmări. Am avut filmări în Bucureşti şi chiar astăzi suntem la Buzău. Nu pot spune că muncesc de ziua mea, celebrez. Nu este o muncă, este o artă. Cele mai importante lucruri pe care le-am învăţat de-a lungului carierei mele? Răbdare, milă, toleranţă şi cele mai importante sunt... de nedefinit în cuvinte.

ÎMPLINIREA... STARE BUNĂ ÎN ZĂDĂRNICIE
Marile întâlniri fără de care nu aş fi fost ceea ce sunt... Cătălin Naum, Andrei Şerban, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Dan Piţa, Veroiu... lista este aşa de mare... sunt atâţia care sunt încă în viaţă şi atâţia care nu mai sunt printre noi: George Constantin, Cozorici, Iordache, Pintea, Silvia Popovici şi mulţi alţii. Nu ştiu din ce motive, poate legat de vârsta asta, mi-am făcut un fel de rezumat şi pot să spun că sunt ceea ce sunt datorită întâlnirilor pe care le-am avut. Sunt ceea ce sunt şi pentru ceea ce nu se vede şi nu se ştie despre mine. Împlinirea, pentru mine, este o stare bună în zădărnicie.

Privind în urmă şi înainte... se vede bine! Înapoi nu mă uit, pentru că timpul acela nu mai este prezent, este în mine, dar nu este prezent. Cât despre viitor, el nu a venit încă.

Amintirile frumoase nu trebuie să le trăiesc. Fiecare zi este legată oarecum de amintiri din epoca de piatră şi a fi present mi se pare cea mai frumoasă amintire.

Cea mai importantă amintire este amintirea de sine. Să-mi amintesc că sunt actor în scena lumii şi, în acelaşi timp, spectator al vieţii mele.

PREFER SĂ FIU SCLAV DECĂT STĂPĂN

Problemele sunt aici ca să ne punem întrebări. Dacă aş fi ministru al Culturii, primul lucru pe care l-aş face, mi-aş da demisia. Cred foarte mult în formula lui Esop ca şi într-o vorbă a lui Iisus, când îl întreabă Sfântul Petru: «cine o să fie cel mai mare dintre noi, după ce Tu pleci?». Şi El a spus: «cel mai mare dintre voi va trebui să fie sluga celorlalţi». De aceea există acel ritual în momentul în care se înscăunează Patriarhul sau Papa, el spală picioarele tuturor episcopilor. Ca să devenim mai concreţi, Esop spunea: «Sclavul determină stăpânul». Prefer să fiu sclav, decât stăpân.

Un eveniment pe care l-am tot aşteptat până acum n-a venit şi-mi doresc să apuc acea zi în care să se întâmple... moartea. Mi se pare un eveniment deosebit de important şi, poate, înaintea morţii ar fi bătrâneţea. Arta de a îmbătrâni frumos este summumul unei existenţe.

Mi-e dor de linişte, de liniştea unei seri în natură. Îmi doresc să mă întâlnesc cu oameni relaxaţi, mulţumiţi de existenţa lor, de viaţă, de România.

Suflet uşor pentru toţi!"

×
Subiecte în articol: calendar