x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Dan Piţa

Astăzi e ziua ta, Dan Piţa

de Loreta Popa    |    11 Oct 2012   •   00:19
Astăzi e ziua ta, Dan Piţa
Sursa foto: Octav Ganea / Mediafax

Valoarea artistică a unui film depinde de măiestria unui om care ştie sau nu să-şi lase amprenta. Acest om este regizorul. Dan Piţa şi-a pus amprenta inconfundabilă pe nenumărate filme de referinţă ale cinematografului românesc. Aidoma unui scriitor, care se foloseşte de cuvinte pentru a crea o lume, dând naştere unei cărţi, cuvântul de care regizorul se foloseşte este imaginea, iar la final lumea creată de el devine un film. Promotor al realismului, Dan Piţa a lansat anul trecut filmul său "Ceva bun de la viaţă”, cel mai recent exemplu în acest sens. Lucrează acum la "Kira Kiralina”, al cărui scenariu iniţial i-a aparţinut lui Ioan Grigorescu, din păcate plecat în 2011 dintre noi. Dan Piţa îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!”

"Din păcate, astăzi nu vinde cultura"
De-a lungul timpului, Dan Piţa a demonstrat o dârzenie aparte în drumul său spre perfecţiune. Adâncit într-o constantă introspecţie şi analiză minuţioasă a celor mai mărunte dintre gândurile sale, regizorul a ştiut că nici o altă artă nu este atât de aproape de viaţă, de problemele ei vitale şi de temele ei eterne, de jocul de umbre şi lumini al intimităţilor ei precum cinematograful. Nu mai ajunge să faci un film bun în ziua de astăzi, exigenţa publicului este atât de mare încât trebuie să faci un film excepţional. Esenţa este să dai unui film ceva care să-l scoată din obişnuit, să aibă o atracţie pe care altele nu o au, iar Dan Piţa reuşeşte acest lucru.

"Sunt în plină perioadă de pregătire cu «Kira Kiralina», avem un volum mare de lucru, mai ales că este vorba despre un film de epocă, de început de secol. E o distribuţie destul de numeroasă, cu actori de toate vârstele. Încă nu vreau să dau prea multe amănunte, prefer discreţia. Producătorul este Castel Film, prin Vlad Păunescu, de care mă leagă o prietenie de aproape 35 de ani. Am făcut multe filme împreună şi sper ca şi acesta să fie unul interesant, cu tot ce poate să placă spectatorului din ziua de astăzi. M-am întâlnit şi cu o formaţie de muzică specifică epocii şi locului unde se întâmplă acţiunea, dar nu vreau să dau detalii. Încă. Apoi încep repetiţiile cu actorii. Mă gândesc să-mi serbez ziua muncind, am mai spus asta. Ca un făcut, parcă cineva de Sus mă ajută să lucrez, pentru că e foarte important în zilele noastre să poţi să faci film, să ai condiţii pentru asta. Este un cadou care vine de la cel de Sus, dar şi de la cei de la Castel Film. Dar echipa are de lucru, nu petrece. Nu petrec de ziua mea cum făceam pe vremuri, vor fi doar câteva persoane, unii dintre cei mai apropiaţi şi mai vechi prieteni şi colaboratori. E un sentiment de împlinire când de ziua ta poţi să şi serbezi lucrând şi să fii înconjurat de prieteni şi de oameni dragi. Faptul că m-aţi sunat şi mă întrebaţi ce fac de ziua mea e o mare mulţumire... Din păcate, astăzi nu numai că nu vinde cultura, dar nu este deloc băgată în seamă de cei care ar trebui să se ocupe de ea. Cei care ne guvernează ar trebui în primul rând în zona aceasta a culturii să fie mai atenţi, pentru că se simte în discursul fiecăruia dintre ei că nu prea au dat pe la şcoală, nu prea au avut cărţi în preajmă.

Cât despre filmul la care lucrez acum, inspirat de cartea lui Panait Istrati "Kira Kiralina”, un cărturar plecat aproape fără şcoală în lumea scrisului şi care a demonstrat că şi un om simplu poate să se exprime în mod artistic şi pe înţelesul tuturor, îmi doresc ca acesta să aibă succes când va fi gata. Filmările vor dura cam 25 de zile. Va urma perioada de finisaj, montaj, postsincron, iar filmul va fi gata undeva în primăvara anului viitor. În raport cu viaţa, ar fi multe de spus despre ce contează pentru un regizor, dar în raport cu filmul, pot să vă spun că îmi doresc să fiu sănătos, să-mi duc gândurile până la capăt şi ceea ce spune filmul la care lucrez acum să mă reprezinte şi să placă şi publicului, dar şi celor care iubesc filmul”.

×
Subiecte în articol: Dan Piţa