x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Daniel Iancu.

Astăzi e ziua ta: Daniel Iancu.

de Loreta Popa    |    17 Mai 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Daniel Iancu.

Nu, nu e nebun, desi unul dintre albumele lansate se numea 'Patria - Spitalul de nebuni'. Nu e nici prezentator de stiri, desi un alt album avea titlul 'Buletin de stiri'. Nu e nici bijutier, chiar daca ultima aparitie discografica suna asa: 'Mii de sma­ralde'. Este inginer in domeniul petrolier sau, cum spune singur, 'un fel de «dirijor» de sonde' si cantautor. E foarte iubit de publicul sau si cantecele sale sunt arhicunoscute. A stat mult timp departe de scena, dar profesionalismul sau isi spune cuvantul si maturitatea artistica a ca­zut pe capul sau dintr-o data. Daniel Ian­cu poate fi Micul Print care-si in­grijeste floarea numita mu­zica si-si iubeste la nebunie florile cres­cute in gradina vietii sale, Mi­haela si An­dreea. Daniel Iancu si-a sarbatorit de curand ziua de nastere, iar Jurna­lul National ii ureaza 'La multi ani!'

'Ce am facut in ultimul an? Simplu. Am mai muncit ca sa-mi umplu timpul liber cu ceva util. Nu prea am avut concerte, am lucrat la albumul ce a avut o lansare la Constanta, dar la 26 mai va avea loc si la Bucuresti, iar alaturi de mine va fi evident «Gashkademia de Folk». De ce «Mii de smaralde»? Pentru ca asa se numeste un cantec pe care l-am scris cu multi ani in urma. Tin foarte mult la toate cantecele mele, dar «Mii de smaralde» este cel mai aproape de inima mea. Am strans pe acest disc piese de diverse facturi, intamplari din viata obisnuita, parodii, pe care, de aceasta data, le-am incadrat ca melodii de dragoste. Am lucrat extraordinar cu doamna Daniela Vladescu la videoclipul piesei «De-as sti», pentru ca dumneai este o adevarata profesionista.

Cu mine a fost mai greu, pentru ca am tras o voce-pilot pentru ca sa aiba un ghid cat de cat. A venit, a ascultat, a prins melodia si a cantat fara probleme. Dar apoi a trebuit sa refac vocea mea de vreo doua sau trei ori ca sa ma pot ridica la nivelul dumneaei. Am chinuit-o in schimb la videoclip, pentru ca a fost foarte frig afara. Este un om extraordinar, are un suflet de aur. Ma felicit pentru fetele mele, cea mare s-a maritat si sunt foarte fericit. Pentru ce ma cert? Pentru ca as fi putut face mult mai mult. Ma cert pentru ca sunt foarte puturos. Ma urnesc greu, cu muzica am facut o pauza mult prea lunga, cand puteam sa am concerte. 18 ani nu am scos chitara din casa. Si acum ar trebui sa fac mult mai mult. Imi dau, ca sa ma cert pentru asta, chiar acum doua palme.

O zi pierduta e o zi in care n-ai facut nimic. Ma inspira fraierii care ma inconjoara. Sau mai bine zis loserii. Ma inspira si ce vad pe la televizor, dar am inceput sa raresc acest lucru, pentru ca mi se pare ca nu merita sa acord atat timp unor neica nimeni. Am trecut la un «next level».

Sa zambesc? Sa rad? Se poate rade asa: de o poanta buna, razi si plangi, in functie de ce vezi, sau razi pur si simplu ca prostul. Nu pot sta fara sa rad sau sa-i fac pe ceilalti sa rada. Chiar daca e rasu-plansu’, haz de necaz. Am luat multe tepe, am luat bobarnace, am luat suturi in fund, dar unele m-au propulsat, m-au ajutat fara ca sa-si dea seama cei care le-au dat, altele... E loterie si trebuie sa le iei pe toate asa cum sunt. Am in­credere in oameni. De multe ori sunt chiar un fraier si mi se spune des ca ma incred prea tare in oameni. Daca nu comunic cu oamenii e rau... Ra­sul e motorul care ma face sa merg inainte.

«Planurile mele de viitor» sunt: deci... ma apuc de un album in limba portugheza. Am o colaborare cu un poet vestit din Brazilia si mi-a promis ca ma ajuta cu textele. Apoi, lucrez la alt album tot in genul celor dinainte, insa cu o critica mai acida la adresa so­cietatii, dar nu mai scriu despre per­soane, pentru ca pierd timpul cu ele. Ma iau de caractere, comportamente, anomalii. Sunt bine primite de public, multi se recunoc in ele si rad. Nu ma definesc. Unii spun ca sunt nebun, la modul frumos, altii ca am talent, probabil ca am, nu stiu. Am de mic si m-au ajutat si parintii. Eu sunt normal, ma port normal, sunt un om normal. Ma enerveaza cei care ajung undeva si apoi incep cu fite de tot felul.'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...