x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Gelu Colceag.

Astăzi e ziua ta: Gelu Colceag.

de Ramona Vintila    |    16 Mai 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Gelu Colceag.

Profesor universitar doctor, Gelu Colceag, rectorul UNATC, isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. La multi ani!

'Astazi are loc la Teatrul Mic avanpremiera spectacolului «Visul unei nopti de vara» de W. Sha­kespea­re, pe care l-am realizat ca regizor. Va imaginati ca, din acest motiv, ultimele cinci luni mi le-am petrecut in fascinantul spatiu magic, poetic si filozofic al capodoperei shakespeareiene. Sper ca realizarea noastra sa se bucure de un mare si longeviv succes! Nu cred ca ar fi putut exista vreun cadou mai important pe care l-as fi putut primi de ziua mea! Tot din partea plina a paharului face parte si satisfactia deosebita pe care mi-a adus-o generatia de studenti maste­ranzi, ale caror proiecte artistice le-am coordonat. Sunt opt premiere realizate in acest an aniversitar, pe care va invit sa le vedeti cu ocazia Galei Absolventilor, ce va avea loc la UNATC intre 19 mai si 5 iunie. Si nu in ultimul rand, echilibrul si armonia din cadrul familiei au reprezentat un sprijin important intr-o perioada destul de agitata. Multumesc colectivului de realizatori ai spectacolului, studentilor mei, Roxanei si Ioanei! Va iubesc si va simt aproape!

Viata a avut insa grija sa-mi echilibreze existenta din ultima perioada si cu preocupari mai putin placute, cu trairi mai putin elevate si cu momente mai putin sentimentale. De exemplu, a trebuit sa imi duc existenta si sa-mi realizez obiectivele, luptandu-ma cu ignoranta, suficienta si mediocritatea unor indivizi (destul de multi la numar) care ne populeaza universul in care traim si muncim si de care, se pare, ca cel putin in viata asta, nu vom putea scapa. Un fapt extrem de ingrijorator este ca printre ei sunt si oameni tineri! Stupiditatea unui de­putat artist, agresivitatea unui func­tionar public, optuzitatea unor colegi universitari, aroganta si cinismul unor inalti demnitari, veleitarismul grobian al unui «ratacit» intr-o functie culturala au fost tot atatea motive de amaraciune in experientele manageriale, artistice si personale din ultima perioada. Vicisitudinile unor vremuri lipsite de criterii si va­lori, prostia agresiva a unor indivizi, care se cred «buricul pamantului» numai pentru ca, vremelnic, sunt intr-o pozitie privilegiata, iti pot transfor­ma usor viata intr-un cosmar absurd. Marturisesc ca, desi am fost un luptator toata viata, am cam obosit! Poate sa fie din motive biologice, dar cred mai degraba ca sunt motive deontologice, care pe masura ce trece timpul par sa se transforme in motive ideologice!

Nu as vrea ca marturiile mele sa se incheie intr-o nota pesimista, mai ales ca ele au fost generate de o zi de sarbatoare. De aceea, as vrea sa-mi exprim speranta ca fiica mea va trai intr-o lume mai logica si mai dreapta. Ea ar trebui sa fie Romania, iar daca va fi alta, singurii vinovati suntem chiar noi!'

×
Subiecte în articol: calendar astăzi e ziua ta...