x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta ... George Pruteanu

Astazi e ziua ta ... George Pruteanu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    15 Dec 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta ... George Pruteanu

Pana in ’89 a lucrat ca lector universitar si, in paralel, ca ziarist in presa cotidiana, apoi ca redactor in presa literara. Din 1972 detine rubrici fixe saptamanale de cronica literara, aceasta fiind principala sa activitate. Astazi, George Pruteanu implineste 59 de ani.

"Asta imi doresc: «Desteapta-te romane!»"

Pana in ’89 a lucrat ca lector universitar si, in paralel, ca ziarist in presa cotidiana, apoi ca redactor in presa literara. Din 1972 detine rubrici fixe saptamanale de cronica literara, aceasta fiind principala sa activitate. Astazi, George Pruteanu implineste 59 de ani.

"Nu mi-am mai serbat ziua de nastere dinainte de 1989. Nu am facut niciodata din asta o ocazie de bairam, pentru ca in general nu imi plac bairamurile. Sunt cam atipic din acest punct de vedere. Petrecerile cu mai mult de trei-patru oameni nu imi plac.

In aceasta perioada sunt implicat in propriul proiect, adica in terminarea unei carti numite «Jurnal digital». Este un jurnal tinut pe internet, pe forumul site-ului meu. Este o modalitate pe care o practic de cativa ani, de cand am parasit caietele in care scriam. Prefer sa scriu direct ceea ce gandesc in acest forum. Al doilea proiect reprezinta definitivarea si publicarea unei noi versiuni pentru «Dante», traducerea mea din «Divina Comedie». Acum doi-trei ani am invatat o noua meserie, aceea de web-designer, constructor de site-uri. Am luat-o de la zero, m-a fascinat capacitatea de comunicare pe care o prezinta, am simtit viitorul in ea. Mi-am cumparat foarte multe carti de specialitate. Am inceput cu cartea intr-o mana si mouse-ul in cealalta. Nu asta este meseria mea, nu vreau sa tin pasul cu ultimele evolutii. Am vrut sa invat intr-atat, incat sa-mi permit sa fac un site pe care sa-l tin la zi. Zi de zi il imbunatatesc cu ceva, particip la discutiile de pe forum. Am deschis o tema care ma intereseaza: «De ce este atata anonimat pe internet, de ce prefera oamenii sa nu semneze intr-o epoca totusi a libertatii?». Majoritatea subiectelor de pe forum le deschid altii. In general se discuta despre politica, limba romana, evrei si antisemitism. Calitatea unui om, firea lui se dezvaluie foarte repede prin intermediul unui forum. Aproape ca si cum l-ai cunoaste in carne si oase, doar ca nu-l vezi, nu stii cum arata. Comportamentul se tradeaza repede.

In ceea ce priveste politica, asistam la tot felul de meciuri si de discutii care nu se reflecta deloc in cresterea salariilor, in scaderea preturilor. Asta ar insemna intr-adevar politica. Restul este doar o trancaneala ca sa se imbogateasca politicienii.

O data cu intrarea Romaniei in UE va fi si mai greu. Va fi numai avantajul politicienilor de varf si al oamenilor care au foarte multi bani. Nu-mi place lalaiala asta politica, ca si cum ar fi o mare victorie pentru cetatean. Este foarte avantajos pentru cei de profil «elita», politicienii de varf care o sa aiba mai multa fataiala, mai multe contacte. Pentru ca, pana la urma, ban la ban trage. Ceea ce imi doresc este sa se destepte romanii si sa nu mai rabde, sa iasa in strada cand lucrurile merg prost. Asta imi doresc: «Desteapta-te romane!»."

Defecte
"Slabiciunile Romaniei de azi sunt o dominare a vulgaritatii si a haosului moral, incepand de la politicienii de varf. Tara este condusa de niste oameni care habar n-au care este menirea lor..."
  • George Pruteanu, prof. univ., politician si critic literar
  • ×
    Subiecte în articol: calendar