x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Ilie Stepan

Astăzi e ziua ta, Ilie Stepan

de Ramona Vintila    |    24 Noi 2014   •   00:57
Astăzi e ziua ta, Ilie Stepan

Este una dintre marile legende ale rockului românesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, dar şi de alte proiecte artistice, realizator de radio şi televiziune. Fondator al grupului Pro Musica şI autorul unuia dintre cele mai impresionante cântece ale revoluţiei române, “Timişoara”, Ilie Stepan împlineşte astăzi 61 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Trăieşte normal, cu bune şi rele, cu bucurii şi tristeţi, cu aspiraţii şi de foarte multe ori realizări, cu o teamă de se feri de invariabilele nerealizări, trăieşte frumos pentru că “pentru mine muzica e şi meserie şI hobby. E clar atunci că îmi ocupă o foarte mare parte a timpului.” Amintindu-şi de începuturile sale în muzică, sărbătoritul nostru povesteşte că un declick existenţial vizavi de cariera sa a fost filmul de la începutul anilor '60, cu Cliff Richard şI The Shadows, “un film în care actualul mare nume al muzicii mondiale, Sir Cliff Richard apărea alături de o formaţie de chitarişti. Am simţit în clipa aceea că trebuie neapărat să încep să cânt la chitară, ceea ce s-a şi întâmplat. Uşor uşor am întemeiat primele mele trupe de şcolari şi totul a culminat cu primul concert al grupului Pro Musica, la 15 ianuarie 1973.”
Îşi doreşte ca oamenii să ştie că nu este robul banilor şi crede că un artist adevărat nu poate exista fără credinţă în Dumnezeu. “Să fii muzician în România de astăzi înseamnă să alegi între a câştiga bani cu orice preţ şi/sau a-ţi urma crezul artistic, a avea acea verticalitate profesională. Probabil că unii vor spune: şi ar avea dreptate pentru că generaţiei tinere îi este foarte, foarte greu având această dilemă existenţială de a alege între drumul trasat de casele de producţie, dornice de a câştiga rapid şI cel al propriei credinţe artistice. Pentru mine, a face muzică în anul de graţie 2014 este o bucurie pentru că îmi pot permite luxul pentru care am , acela de a-mi alege piesele pe care le cânt, de a nu da socoteală niciunui producător.”

Trupa pe care a fondat-o în urmă cu 41 de ani, Pro Musica va avea un concert la Bucureşti, pregătit cu mare grijă “pentru că a cânta în capitală este un lucru pe care nu poţi să-l ratezi. Ne dorim să venim la Bucureşti cu exact aceeaşi formulă de 25 de persoane, artişti şi tehnic cu care să port conceptul de reunire. Probabil că la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie ne vom vedea la Bucureşti, odată cu lansarea DVD-ului <41 Pro Musica Live in Timişoara>.”

Mărturiseşte că una dintre cele mai frumoase clipe, pe care ar retrăi-o cu mare plăcere “a fost momentul în care am primit prima mea chitară, în urma încercărilor mele repetate, după filmul de care v-am povestit deja. A fost un moment absolut fantastic pentru mine. A doua ar fi ziua de 20 decembrie 1989, când am cântat, în balconul Operei din Timişoara alături de colegul meu din Pro Musica, Lică Dolga şi . Este o zi despre care nu pot să spun că mi-ar face plăcere s-o retrăiesc, dar mă gândesc cu plăcere pentru că este contribuţia pe care am adus-o, atât cât am putut, la eliberarea ţării noastre de sub dictatură. Al treilea moment pe care l-aş retrăi cu plăcere este ziua în care oraşul meu de suflet, Timişoara, mi-a acordat titlul de cetăţean de onoare. Eu mă consider un reprezentant al şcolii flower power, un rocker rebel, care nu suportă obedienţele şi violenţa, iar dacă eu am primit acest titlu din partea Timişoarei înseamnă că mi-am făcut datoria faţă de acest oraş şI sunt mândru.

La cei 61 de ani, pe care îi împlineşte astăzi, gândul său se îndreaptă “către toţi cei care citesc aceste rânduri în trei direcţii existenţiale ale omului pe pământ, credinţa, iubirea şi onoarea. Altfel spus, make love not war!”

×