x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Ivanciu Nicolae Văleanu!

Astăzi e ziua ta... Ivanciu Nicolae Văleanu!

de Ramona Vintila    |    28 Feb 2009   •   00:00

“Nu prea am timp să mă felicit...”
Este membru fondator al Asociaţiei Economiştilor Români şi al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România. A creat Centrul de Studiere a Economiei şi Dezvoltării Ştiinţei Economice, membru fondator al Asociaţiei “Ecotranzit” şi al Fundaţiei “România de Mâine”, vicepreşedintele Secţiei de Istorie Economică şi a Gândirii Economice a Academiei Române. A fos distins cu Premiul “P.S. Aurelian” al Academiei Române pentru merite ştiinţifice. Ivanciu Nicolae Văleanu împlineşte astăzi 82 de ani. 




Desen de Romeo Răileanu

“Pregătirea mea universitară s-a desfăşurat la ASE Bucureşti, mereu în rândul premianţilor, iar cea doctorală la Universitatea M. V. Lomonosov, Moscova trimis de statul român pe cheltuiala lui. Revenit în ţară am făcut demersurile la Ministerul Învăţământului pentru crearea, la ASE Bucureşti, a unei catedre de Istorie a doctrinelor economice pe care am condus-o mulţi ani. Fără cunoaşterea şi de limbi străine – franceza, engleza, italiana, spaniola şi rusa nu m-aş fi putut descurca. Timpul meu se desfăşoară acum cel mai mult la Universitatea Hyperion, unde predau Doctrine Economice şi Social-politice şi mai puţin la Academia de Studii Economice, deşi aici m-am format şi am format la rândul meu pentru că am fost şef de catedră al mai multor discipline. Bineînţeles că la Moscova mă mai duc pentru că acolo mi-am făcut doctoratul, dar asta se întâmplă mai rar. În rest mai fac câte o plimbare ca să-mi fac poftă de lucru. Pasiunea mea a fost studiul şi scrisul. Activitatea ştiinţifică a fost însoţitor permanent al celei didactice desfăşurată în cadrul Academiei Române (ICE ca cercetător principal şi vicepreşedinte al Secţiei economice), Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice şi ASE. Am condus 65 de doctoranzi dintre care 59 şi-au luat titlul de doctor. Cărţile, studiile, articolele şi comunicările ştiinţifice ţinute şi publicate în ţară şi în străinătate depăşesc 300 de titluri.

Am fost Deputat în Parlamentul României în legislatura 1992-1996, ales preşedinte al Comisiei pentru politica externă a Camerei deputaţilor, membru al delegaţiei României la Consiliul Europei, vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), vicepreşedinte şi/sau membru al delegaţiilor parlamentare pentru relaţii cu Parlamentele Canadei, Mexicului, Chinei, Spaniei şi Franţei. Am participat cu rapoarte şi intervenţii la congrese, conferinţe, colocvii şi seminarii internaţionale organizate de UE, NATO, AAN, APCEMN, alte structuri europene şi transeuropene, am promovat activ diplomaţia parlamentară. Am fost ambasador extraordinar şi plenipotenţial al României în ţările Americii Centrale cu sediul Ambasadei în San Jose de Costa Rica.

De felicitat nu prea am eu timp să mă felicit, mă felicită suficient foştii mei studenţi, foştii mei colegi de la catedra ASE, membrii Academiei Române.”

×
Subiecte în articol: calendar