x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Maria Uca Marinescu!

Astăzi e ziua ta... Maria Uca Marinescu!

de Anca Alexe    |    16 Mai 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Maria Uca Marinescu!
Sursa foto: Romeo Răileanu/

"Încă mai visez o bucată de pământ care să fie un izvor, un deal, o vale şi o mică pădure", mărturiseşte Maria Uca Marinescu. Apreciata exploratoare a împlinit 69 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Îndrăzneşte să fii diferit!"
"Încă nu am ieşit din atmosfera frumoasă a expediţiei mele din Antarctica, expediţie care a urmărit efectul încălzirii globale asupra Antarcticii. Revenind în ţară, normal că am început să bântui prin mulţime şi am observat cât de deteriorat este mediul. Sufletul meu este trist în momentul de faţă. Pentru că deviza mea a fost dintotdeauna "îndrăzneşte să fii diferit şi să aperi ceea ce ştii că este adevărat". Tot acest lucru îl transmit şi semenilor mei. Iubesc viaţa, iubesc omul şi consider că lumea este un dar pe care trebuie să-l preţuim. De aceea am ales această meserie. Modelul mi-a fost creat de familie: de părinţii mei şi în mod special de bunica mea.

De-a lungul timpului am învăţat să fiu un om puternic şi să dovedesc că femeia, românca, este puternică şi capabilă de per­formanţă. Atunci când crezi că nu poţi, îţi dai seama că poţi mai mult. Mi-aş dori ca prin experienţa mea să pot ajuta mai mult, să fac şi mai mult pentru se­menii noştri. Ar trebui să conştientizăm că ziua de mâine este... aici, este azi. Nu pot să renunţ la acţiunea mea, pen­tru că cine este obişnuit să că­lă­torească ştie despre ce vorbesc. Vine mereu ziua în care trebuie să pleci iar şi iar.

PROIECTE
Una dintre marile mele împliniri este că am reuşit în perioada de­cem­brie 2008-ianuarie 2009 atingerea celui de-al patrulea pol al pământului, Polul Sud magnetic. În momentul de faţă am atins cei doi poli geografici şi cei doi poli magnetici. Este o mulţumire fantastică. Cea mai mare do­rin­ţă? Un proiect care probabil va pu­tea fi realizat în 2010, acela de a fa­ce înconjurul pă­mântului. Pen­tru anul acesta va fi probabil o nouă prezenţă în Tibet şi în Brazilia pentru a mer­ge pe Amazon. Dar aceasta din urmă nu este sigură.

EDUCAŢIE
Peste câteva zile voi pleca în zo­na Si­biului, unde probabil voi primi ti­tlul de fiică a oraşului. În rest, îmi do­resc sănătate. Urarea mea către Ma­ria Uca Marinescu? «Să nu se mai gân­deas­că la ani şi să poată să rea­lizeze cât mai multe acţiuni pentru a completa edu­caţia copiilor şi a tinerilor în mijocul na­turii.» Cred că la ora ac­tuală legătura cu natura şi cu mediul este un segment de­finitoriu în educaţia tinerilor."

×
Subiecte în articol: calendar