x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Matilda Pascal-Cojocăriţa

"Astăzi e ziua ta...": Matilda Pascal-Cojocăriţa

de Roxana Vintila    |    04 Oct 2008   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Matilda Pascal-Cojocăriţa

Astăzi, îndrăgita interpretă Matilda Pascal-Cojocăriţa împlineşte 50 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".



În clasa I, învăţătoarea nu a lăsat-o să cânte la serbarea de sfârşit de an, spunându-i că nu are voce. Aşa a început marea sa dragoste pentru cântec... Astăzi, îndrăgita interpretă Matilda Pascal-Cojocăriţa împlineşte 50 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".
"Hrană, linişte, trăire, mângâiere, adică tot ce e mai pur româneşte. Acesta e folclorul. Muzica noastră tradiţională este foarte apreciată în toate colţurile ţării şi ale lumii. Însă pot spune că nu e suficient de mediatizat. Ar trebui să existe spaţii în Televiziunea Română şi în Radio pentru folclor şi mai ales să se păstreze cele care încă mai există. Îi sfătuiesc pe tinerii care vor să îmbrăţişeze această meserie să gândească întotdeauna cu sufletul, şi nu cu buzunarul. Trebuie să fie perseverenţi şi foarte serioşi. Mi-ar fi dificil să aleg dintre concertele vieţii mele vorbele care mi-au rămas cel mai aproape de suflet. Ţin minte un compliment pe care l-am primit de la un domn foarte distins, căruia îi mulţumesc: «Doamnă, vreau să vă felicit pentru tot ceea ce faceţi şi pentru că reprezentaţi frumuseţea şi eleganţa cântului popular moldovenesc». Nu am simţit niciodată obstacole din cauza frumuseţii, pentru că am fost întotdeauna un om vertical. Am avut atuuri, nu pot să neg, dar nu am abuzat niciodată de... frumuseţe. Nu am intrat în faţă pentru că sunt frumoasă. M-am bazat pe har şi pe voce. Dacă nu aş fi cântat, cred că eram creator de modă. Mi-a plăcut întotdeauna să creez. Drumul meu a fost frumos şi lin. Şi-a urmat calea cea dreaptă. Aş vrea să-i mulţumesc pe această cale doamnei Florentina Satmari, care a făcut din mine un artist adevărat. M-a aruncat şi în ocean neştiind să înot, şi într-o baltă care era adâncă, dar doar până la genunchi! M-am descurcat în toate împrejurările. Spun asta pentru că eu nu am făcut numai folclor. Am făcut şi teatru, şi film, am cântat şi romanţe, şi muzică uşoară veche, şi cântece de petrecere. Tot ce mi-a cerut doamna Satmari am reuşit să fac. A văzut în mine omul cu care se poate lucra.
Sunt cel mai fericit om... La 50 de ani plec într-o vacanţă minunată alături de cei dragi, pe care nu am avut-o niciodată din cauza lipsei de timp."

×
Subiecte în articol: calendar