x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Maya Simionescu

Astăzi e ziua ta, Maya Simionescu

de Ramona Vintila    |    25 Feb 2013   •   00:13
Astăzi e ziua ta, Maya Simionescu

Director al Institutului de biologie şi patologie celulară “Nicolae Simionescu”, preşedinte al secţiei de biologie a Academiei Române, doctor Honoris Cauza al mai multor universităţi din ţară, Maya Simionescu a împlinit ieri 76 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

“Învaţă să-ţi scrii durerile pe nisip şi bucuriile pe stâncă!”
“Se spune că timpul nu trece niciodată… cred că aşa este... noi trecem prin timp. În cercetare uiţi de cronometrul timpului care ticăie. Conduc un Institut pe care l-am imaginat, l-am visat, l-am gândit şi apoi l-am făcut împreună cu prof. Nicolae Simionescu în urmă cu 33 de ani. Cum au trecut aceşti ani, nu ştiu. Nu-i simt, poate pentru că în cercetare timpul are o valoare limitată. În continuumul cercetării orice rezultat conţine în el următoarea întrebare şi orice răspuns aduce cu el multe alte întrebări… Şi aşa uiţi de cronometru.

Mă străduiesc să fac ceea ce spunea Sf. Augustin: Învaţă să-ţi scrii durerile pe nisip şi bucuriile pe stâncă. Să încerci să descoperi secretele celulei, a propriilor noastre celule, miracolul vieţii este un privilegiu. Un privilegiu împodobit cu succese, insuccese, iar succese... şi permanente speranţe. Mâine, poate, voi găsi răspuns la întrebarea mea! După mulţi ani de cercetare începi să înţelegi câte nu înţelegi şi câte mai sunt de dezlegat.

Sunt tristă că nu am timp să fac câte mi-aş dori, nu am timp să citesc cât aş vrea şi ce aş vrea… nu am timp pentru poezie şi nici să petrec mai mult timp cu copiii mei, cu colaboratorii şi prietenii mei.

Sunt bucuroasă că am descoperit «poezia şi romantismul» care se ascunde în lumea celulelor pe care o frecventez. Explorarea propriul nostru Univers populat de zeci de trilioane de celule care cooperează, comunică, funcţionează, ne menţin în viaţă şi ne fac să fim ceea ce suntem este una dintre cele mai frumoase aventuri umane, aventura pe care o numim Ştiinţă. Nu întâmplător se spune că Ştiinţa restabileşte legătura Omului cu Universul.”

×
Subiecte în articol: Maya Simionescu