x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Mihail Gălăţanu

Astăzi e ziua ta... Mihail Gălăţanu

de Mihai Stirbu    |    Ramona Vintila    |    10 Sep 2007   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Mihail Gălăţanu

Este scriitor, iar din anii ’90 s-a apucat şi de gazetărie. A publicat numeroase volume de versuri şi trei volume de proză. In prezent este redactor-şef la revista Flacăra. Scriitorul Mihail Gălăţanu implineşte măine 44 de ani.

"Lumea a uitat ce este idealul"

"Primesc această aniversare cu dorinţa secretă de a-mi aduce căt mai multe cărţi tipărite, bune şi comentate. Scriu de la 8 ani, iar primul meu premiu literar l-am luat la 9 ani. Sunt două momente care ar trebui punctate: primele cărţi care pur şi simplu m-au fascinat, m-au posedat de-a dreptul, şi una dintre ele a fost «O mie şi una de nopţi», şi al doilea - eu mi-am reconstituit acest traseu, fiind foarte indrăgostit de cărţi, mi-am dorit să replic, să rescriu toate cărţile minunate care m-au fascinat.

Există un ecart intre perioada din tinereţe şi cea de acum. Fiecare scriitor işi doreşte să fie cel mai bun din toate timpurile. Nu este un ţel mic, şi ţelul ăsta a rămas constant din adolescenţă şi pănă acum. Hai să zicem că in perioada asta postmodernă lumea a uitat ce inseamnă absolutul sau idealul, dar eu cred că noi trebuie să facem goană la ideal, fuguţa inapoi la ideal, pentru că noi am pierdut lucrul acela şi perioada postmodernă imparte lumea, o face din ce in ce mai atomizată, ori chiar Dumnezeu nu face altceva decăt să străngă lumea inapoi intr-un singur cheag.

In prezent sunt implicat in mai multe proiecte, majoritatea editoriale. Sunt căteva cărţi care imi apar sigur, una la Editura Muzeului Literaturii Romăne, se numeşte «Literatura de cartier sau orbirea lui Tiresias». E o carte foarte aparte, foarte postmodernă, un mixaj de texte de diferite facturi, e o carte ambiţioasă prin structură, mixează fragmente de jurnal, cu articole, aş spune, «jurnalistice pure», cu alte comentarii literare, aşa incăt o să fie foarte, foarte postmodernă. O altă carte va fi cu siguranţă la Trictonic, o reeditare care se numeşte «Strada Plantelor şi alte povestiri» şi care conţine in premieră două fragmente. Dorinţa pentru anul ce vine este o carte la cea mai bună editură din Romănia, e un roman pe care l-am predat.

Se poate trăi din scris numai dacă ai alură de ascent, dar foarte puţini oameni trăiesc din scris cu adevărat, insă eu pot spune intr-un fel că trăiesc din scris, deoarece meseria pe care o fac este o derivată a scrisului. Mai intăi am fost scriitor şi pe urmă jurnalist. Am reuşit să le duc căt de căt in paralel, dar au fost momente in care dacă n-aş fi fost scriitor, probabil aş fi fost un gazetar mai cunoscut şi mai ambiţios, dar jurnalistul a făcut şi el sacrificiul de a lăsa scriitorul să trăiască, pentru că scriitorul are totuşi nevoie de timp. Cea mai mare realizare a mea e de factură personală: am un fiu, Cristian."

×
Subiecte în articol: calendar