x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Mircea Beuran

Astăzi e ziua ta: Mircea Beuran

04 Iun 2012   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Mircea Beuran

Seful Clinicii de Chirurgie din Spitalul de Urgenta Floreasca, presedintele Societatii Romane de Chirurgie, filiala Bucuresti si al Societatii de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie din Romania, profesor doctor Mircea Beuran implineste astazi 59 de ani. Jurnalul National ii ureaza 'La multi ani!'

'Chirurgia este tradusa in viata de practica si nicidecum de vorbe frumoase spuse cu talent''Ca intotdeauna, luna mai, premergatoare zilei mele de nastere, este foarte bogata in activitati stiintifice nationale si internationale. Am participat cu lucrari si ca speaker in cadrul Congresului European de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie de la Basel, in cadul Congresului National de Chirurgie de la Timisoara si la a 42-a editie a Conferintei Nationale de Istoria Medicinei de la Iasi unde am prezentat experienta Clinicii noastre in domeniul urgentelor traumatice si nontraumatice. Clinica noastra a participat cu peste 20 de medici si mai mult de 30 de lucrari, ce au fost primite cu mult interes. Nu este o lauda ci mai degraba, cautam sa pastram traditiile mostenite de la inaintasii nostri, care inca din 1932 practicau o chirurgie europeana. Luna mai a fost o luna plina de incarcatura emotionala si de responsabilitati. Dupa ce in luna februarie, anul acesta, colegii mei din Clinica de Chirurgie a UMF 'Carol Davila' m-au ales prin votul lor directorul Departamentului de Chirurgie, am fost ales presedinte pe o perioada de 2-4 ani al urmatoarelor societati: Societatea Romana de Chirurgie, filiala Bucuresti si Societatea de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie din Romania. Acest lucru ma onoreaza, dar cere o mobilizare ferma a mea in implinirea unor deziderate vechi academice si stiintifice ce ar trebui restabilite in comunitatea noastra chirurgicala. De fapt, acest staff al chirurgiei bucurestene si nationale ar trebui sa gaseasca multiple raspunsuri pertinente pentru reorganizarea breslei noastre de chirurgie.Dupa terminarea Facultatii de Medicina in 1980, am inceput activitatea de medic si de asistent benevol la Catedra de Anatomie. «Anatomia este stiinta formei vii», spune prof dr F. Reiner, iar lucrul acesta m-a fascinat. Apoi, m-am format in domeniul chirurgiei generale facand multiple competente in specialitatile chirurgicale. Acest concept de formare multilaterala a chirurgului in specialitatile de granite apartinea regretatului profesor, dr gen. Iulius Suteu, parintele meu profesional. In primii 10 ani de la absolvirea Facultatii de Medicina, eram din punct de vedere teoretic si practic, pregatit sa abordez tehnici chirurgicale complexe.

Apoi, dupa 1990, am completat pregatirea mea profesionala in domeniul chirurgiei miniinvazive, aprofundand chirugia laparoscopica si robotica. Acum, orizontul meu a depasit imaginarul anilor din facultate si cred ca ma va ajuta destinul sa duc performantele stiintifice in toate clinicile chirurgicale. A fi medic in Romania de azi, cred ca este o noua latura a pregatirii noastre profesionale si de etica medicala. Profesional, trebuie sa fii mereu in varful cunoasterii avantului tehnologic, dar si sa stii sa adaptezi asta la conditiile care ti se ofera.

Nu as dori sa vorbesc despre ceea ce se vede privind in urma, ci as dori sa se inteleaga necesitatea aparitiei unui Institut National de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie pe structura Spitatului Clinic de Urgenta Bucuresti. As dori sa se cunoasca si sa se inteleaga de catre publicul nonmedical ce inseamna viata medicului chirurg si in general viata de medic, care isi asuma mari responsabilitati, riscuri si prin ce framantari trece el cu un bolnav. Ma intreb daca exista doctor care sa nu fi suferit diverse forme de injurii. Nici un medic nu este documentat decat in specialitatea lui, dar daca asculti o parte din publicul larg discutand medicina, iti dai seama ca fiecare are cunostinte foarte vaste. Medicina pentru ei nu are secrete! In chirurgie nu exista un calcul matematic de a calcula sansa de success sau insucces si mi-as permite sa-l citez pe Christian Barnard, care a raspuns: «Nu l-am operat ca sa-i ofer un risc, l-am operat sa-i ofer o sansa».

Acum, la umbra celor 59 de ani, esti rascolit de diverse amintiri, lucruri inedite, revelatia unor succese profesionale, reflectii asupra unor neimpliniri. Esti intr-o intersesctie a timpului cu spatiul, care ma face sa-mi reamintesc de gandurile unui mare chirurg roman, dr Marin Popescu- Urluieni ce spunea: «Mica chirurgie si marea chirurgie nu exista pentru un chirurg autentic, care poate innobila cu prestigiu, arta si talentul sau tot asa de bine o operatie de mica anvergura ca si una de mare anvergura», «Chirurgia este tradusa in viata de practica si nicidecum de vorbe frumoase spuse cu talent».Raman in continuare un martor al epocii, cu unitatile mele de masura. Multumesc tuturor celor care au lasat in mine o farama.'
Anul acesta s-au implinit 40 de ani de cand sarbatoritul nostru a terminat liceul 'Tudor Vladimirescu' din Tg. Jiu. Cu aceasta ocazie, colegul sau, Dan Iftode a scris aceasta poezie, incarcata de semnificatii. Cititi-o!

Doctorului Mircea Beuran,

Cand ai ajuns in varful piramidei,Am tresarit, sperand sa reusesti,Nu omul doar, ci insasi SanatateaSa faci cumva, s-o insanatosesti.

Si am vazut, taiai cu bisturiulTumorile maligne din sistem.Si nu credeam atunci sa pierd pariul, Vazand cum pui in loc celule stem.

Dar tot taind asa, in carne vie,Stii, cancerul se face metastaza;Macar de le faceai anestezie,La cum tipau de ciuda si de groaza.

Era de asteptat sa ripostezeLa scurta vreme te-au si atacatNevolnici cocotati pe metereze,Cu termenul, 'la moda': plagiat.

Iar ce parea atunci doar nevralgie,Azi prinde conotatii de sinistru.De aceea ma intreb cu nostalgie,Ce-ar fi dac'ai veni din nou ministruA!

Dan Iftode

18 mai 2012 – Tg Jiu

×