x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Mircea Ionescu Quintus

Astăzi e ziua ta: Mircea Ionescu Quintus

de Luminiţa Ciobanu    |    18 Mar 2015   •   00:06
Astăzi e ziua ta: Mircea Ionescu Quintus

Liberal de 70 de ani!

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, împlineşte la 18 martie 98 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

S-a născut la Kerson, în Ucraina, în 1917, unde parlamentarii se refugiaseră după căderea Bucureştiului. Tatăl său, Ion Ionescu-Quintus, era avocat, scriitor şi traducător, deputat Colegiul 3 Prahova. Martorii naşterii lui Mircea Ionescu Quintus au fost trei parlamentari din Prahova, care i-au adus în dar o frumoasă icoană rusească.

După ce a absolvit liceul Sfinţii Petru şi Pavel din Ploieşti, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, promoţia 1938. În acelaşi an îşi începe cariera în avocatură – în Baroul Prahova, până în 1987 – pentru ca, după Revoluţie, între 1991-1993, să predea cursuri de Drept constituţional, în calitate de profesor al Institutului de Informatică din Ploieşti.

Activitatea politică a preşedintelui de onoare liberal este cu totul specială cu atât mai mult cu cât, în 2015 se împlinesc 70 de ani de când s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. “În 1936, dincolo de discursul meu în memoria lui I.G. Duca şi de strângerea de mână a lui Tătărăscu, eu nu m-am considerat om politic. Am avut, însă, marele avantaj că în sufletul meu ştiam că am devenit membru al Partidului Naţional Liberal. Ştiam că tatăl meu a fost un fruntaş liberal şi că am trăit în atmosfera asta”, mărturisea într-un interviu Mircea Ionescu Quintus.

A făcut Şcoala de Ofiţeri de Armată, a fost condamnat la moarte de legionari şi “salvat” de deplasarea Regimentului, din care făcea parte, spre Prut. A devenit membru al Partidului Naţional Liberat în 1945. După trei ani a fost arestat de comunişti, suferind cumplit teroarea şi  munca silinică, la Canal, şi fel de fel de traume, care întrec orice închipuire, până în 1953. După 1990 şi-a reluat activitatea politică, fiind vicepreşedine al PNL până în 1993, când avea să preia conducerea Partidului Naţional Liberal, funcţie pe care o deţine până în 2001. A fost, de asemenea, Ministru al Justiţiei (1993-2001) şi Preşedinte al Senatului (1997-2000).  Este apreciat scriitor şi membru al Uniunii Scriitorilor, coautor şi autor a zece volume, fiind  distins cu Ordinul “Coroana României”, Ordinul portughez “Infante Don Henrique”, respectiv Ordinul danez “Daneburg”.

×