x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." : Mugur Isărescu

"Astăzi e ziua ta..." : Mugur Isărescu

de Ramona Vintila    |    01 Aug 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." : Mugur Isărescu
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Intotdeauna l-au atras lucrurile care cer pasiune, vocaţie şi pricepere. Cel mai mult işi iubeşte familia.Mugur Isărescu implineşte astăzi 58 de ani.

Intotdeauna l-au atras lucrurile care cer pasiune, vocaţie şi pricepere. De aceea face vin. "Ca să faci vin cu adevărat bun e tot atăt de greu ca in politica monetară", ne-a mărturisit guvernatorul Băncii Naţionale. Cel mai mult işi iubeşte familia. Mugur Isărescu implineşte astăzi 58 de ani.

"Cum se spune că omul imbătrăneşte in timpul liber, n-am prea avut timp nici măcar să imbătrănesc. Mă intrebaţi dacă nu m-am plictisit de fotoliul de guvernator. Fotoliu la Banca Naţională?!... Este mai degrabă un scaun tare, deloc confortabil, care nu te lasă să te plictiseşti. De cănd am fost numit guvernator, etapele şi obiectivele s-au derulat, cel puţin pentru mine, cu viteză mare. Am trecut prin reforma băncii centrale şi a sistemului bancar, formarea pieţei monetare şi a celei valutare, acordurile dure cu FMI, imprumuturile externe făcute de BNR in folosul statului, evitarea incetării de plăţi, refacerea rezervei de aur şi de valute, bătălia cu inflaţia in anii ’90. A mai fost şi un mandat de prim-ministru, de un an, in 2000. Apoi, după ce am revenit la Banca Naţională, a urmat o etapă de şapte ani centrată pe aderarea la Uniunea Europeană. Banca centrală a avut propriile obiective, culminănd cu liberalizarea totală a contului de capital, convertibilitatea deplină a leului, coborărea inflaţiei pănă la cote europene, denominarea monedei naţionale, asigurarea nivelului optim al rezervelor internaţionale şi buna funcţionare a unui sistem bancar competitiv, european. Dacă aceste obiective nu ar fi fost indeplinite, de la primul pănă la ultimul, aderarea nu ar fi avut loc. Acum am intrat intr-o nouă etapă, tot de şapte ani, avănd ca obiectiv trecerea la euro. Cu alte cuvinte, nu prea este loc de plictis. Teama de inflaţie e un fel de bocet dinaintea drobului de sare. De multe ori pune in mişcare anticipaţii periculoase. Un exemplu il avem in faţă in această vară caniculară, cănd agitaţia incearcă să ne obişnuiască cu ideea că păinea trebuie să se scumpească. Deşi Ministerul Agriculturii ne dă asigurări că nu există motive reale care să impingă in sus preţul păinii. Important este insă faptul că nu mai suntem in anii ’90, ci in 2007, şi că funcţionează acum mecanisme care asigură stăpănirea inflaţiei prin reglaje fine. In ceea ce priveşte inflaţia, cel puţin din acest an, eu sunt mai optimist decăt Fondul Monetar Internaţional, dar mai ingrijorat decăt dănşii in domeniul cursului de schimb, mai ales in legătură cu impactul dobănzilor asupra intrărilor de capitaluri pe termen scurt şi aprecierii nesustenabile a leului. Banca Naţională a Romăniei nu se hazardează să facă experienţe in materie de inflaţie. Am coborăt dobănda, atăt căt trebuie, pe baza unei analize intemeiate. Viaţa ne arată că noi n-am greşit."

Atracţie

"Pentru cine este obişnuit să găndească in faţa tablei de şah, politica ar putea fi intotdeauna o atracţie. Dar vă asigur că, in momentul de faţă, pentru mine nimic nu poate fi mai atractiv decăt bătălia pentru euro"

Mugur Isărescu,guvernator BNR

×
Subiecte în articol: calendar