x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Neagu Udroiu

Astazi e ziua ta... Neagu Udroiu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    03 Apr 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Neagu Udroiu

Munca de ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia i-a adus multe satisfactii, dar cea mai mare bucurie i-a adus-o segmentul autoratului de carte. "Raman foarte legat si indatorat sectorului meu de autor de carte...", spune domnia sa, Neagu Udroiu. Astazi sarbatoreste 67 de ani.

"Ziaristica... o profesiune de interferenta"

"Incerc sa-mi tin in frau antisentimentele fata de cei care au inventat disciplina numita statistica matematica si care ma obliga sa constat ca cifrele altaturate de data aceasta sunt uluitor de sus puse. Anul care se incheie in viata mea nu este unul concludent, pentru ca acum s-a produs translegarea de la un tip de activitate catre o zona de non activitate. Sunt intr-o perioada de deconcertanta relaxare venita dupa decenii de activitate si de stres de un grad superior. Pregatesc un volum de publicistica consacrat mandatului meu de ambasador in Finlanda si Estonia, ca o replica la un titlu anterior «Zapezi in miazazi», acest volum se va numi «Zapezi in miazanoapte» si va incerca sa adune un volum de informatii extrase sub forma de radacina patrata din cei patru ani si jumatate pe care i-am trait la Helsinki. Ziaristica este ca si diplomatia, o profesiune de interferenta. Nici un mare ziarist nu s-a nascut ca produs al scolii de ziaristica, ci ca urmare a coagularii in comportamentul virtutilor sale a unor discipline de contact, a suprapunerii unor domenii necesare in aceasta profesiune. Intre inginerii, economistii, juristii, profesorii care fac foarte bine gazetaria va avea un plus de castig cel care are vocatie politica. Daca vrei sa fii gazetar iti vei alege un loc de exprimare cat mai serios, dar vei aduce cu tine instrumentarul de succes de care are nevoie acel mijloc de expresie publica.

In adolescenta ma doream cat mai repede cu putinta un matur capabil sa ia lumea de coarne si sa o puna sa are de dimineata pana seara in favoarea sa. Am incercat intotdeauna sa ajung cat mai departe de punctul in care ma aflu indiferent cat de departe de punctul de origine ajunsesem. Imi doream sa prind viteza si sa o folosesc in rosturi cat mai intelepte cu putinta. Acum imi doresc cam acelasi lucru, doar ca amestecul de parametri din lumea sporturilor care implica viteza este usor riscant. Mi-as dori in timpul care imi este lasat sa nu stau degeaba, sa nu traiesc doar pentru mine, sa fiu de folos prin ceea ce fac. Vreau sa fiu de folos acelui raft de biblioteca destinat gazetarului roman, sa definitivez un proiect din aceasta sfera: o istorie a presei romane privita prin personalitati. Daca cronicarii romani se intrec in a redacta monografii despre zonele lor de expresie, muzicienii scriu despre cei care canta in divese genuri, de ce nu am fi noi, gazetarii, primii care sa consolidam profesia noastra o data in plus prin recursul la istorie."

×
Subiecte în articol: calendar