x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Nicolae Angelescu

Astăzi e ziua ta: Nicolae Angelescu

06 Dec 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Nicolae Angelescu

Se inscrie in galeria chirurgilor contemporani care au continuat si imbogatit scoala de chirurgie romaneasca. Timp de aproape 20 de ani a condus Clinica de Chirurgie Coltea, iar in prezent este profesor consultant. Si-a format o echipa de tineri chirurgi pe care i-a pregatit cu constiinciozitate, transformand-o intr-una dintre cele mai bune din tara. Prof.dr. Nicolae Angelescu a impli­nit ieri 80 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

"Chirurgia se face cu multa daruire, cu eforturi si renuntari..."
"Aceste vremuri imi ofera pla­cerea sa implinesc 80 de ani. Inca ma simt in putere si mai scriu. Am scris, impreuna cu Florian Popa, rectorul UMF, ultimele volume din niste caie­te de tehnici chirurgicale, care au aparut la inceputul acestui an. La ora actuala, mai scriu din amintiri.

As vrea ca cei care citesc aceste randuri sa stie ca aceasta profesie (chirurgia) se face cu multa daruire, cu eforturi si renuntari la anumite placeri pentru ca intotdeauna trebuie sa fii apt pentru a o exercita, in sensul ca la orice ora din zi si din noapte poti sa fii chemat sa rezolvi un anumit caz si ca in acest iures al dezvoltarii stiintei si tehnologiei trebuie sa fii intotdeauna in pas cu vremea. Viata de medic ar trebui sa fie conti­nuarea principiilor care au stat la ba­za medicinii romanesti, dar in situatia de fata este destul de incurcata, in sensul ca nu se gasesc locuri de munca. Au fost 6.000 de absolventi, s-au inscris 5.000 la rezidentiat au reusit mai multi decat locurile care au fost atribuite si eu ma intreb ce vor face acesti tineri. Din aceasta cauza exista un numar foarte mare de absolventi de medicina care pleaca in strainatate sa-si practice meseria. Cred ca tinerii care aleg sa plece o fac pentru ca sunt dornici de afirmare, nu pentru ca sunt ahtiati dupa bani. Unde sa te afirmi daca tu n-ai un loc de munca?

Tot ceea ce am facut mi-a placut, tot ceea ce am creat am creat cu buna intentie. Cred ca este important ce lasi in urma si eu am cautat sa las in urma mea diverse lucruri. Am lasat o echipa de colaboratori pe care, la ora actuala, o consider printre cele fruntase din tara.

Regrete poti sa gasesti intotdeauna. Regretul meu cel mare este ca nu am putut sa fac tot ce mi-am dorit. Au fost situatii care m-au impiedicat sa fac aceste lucruri.

Nu am dat prea multe interviuri la viata mea pentru ca nu mi-a placut sa ma laud cu ceea ce fac. Intotdeauna am fost apreciat de altii fara ca eu sa le sugerez ceva anume.

Vreau sa multumesc familiei mele pentru sprijinul acordat in clipele grele. Doresc tuturor colaboratorilor, prietenilor si cunostintelor mele sa depaseasca varsta mea, sa reuseasca sa-si realizeze toate obiectivele pe care si le-au propus, sa se bucure de anii care le-au ramas, sperand ca si viata la noi se va imbunatati."

×