x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar ASTĂZI E ZIUA TA... - Nicolae Furdui Iancu

ASTĂZI E ZIUA TA... - Nicolae Furdui Iancu

de Roxana Vintila    |    27 Oct 2008   •   00:00
ASTĂZI E ZIUA TA... - Nicolae Furdui Iancu

"Publicul ne ţine în viaţă..."
Dacă folclorul ar putea fi asemănat cu o culoare, cu siguranţă Nicolae Furdui Iancu ar fi nuanţa purităţii neamului: albul. Îndrăgitul interpret de folclor a împlinit ieri 53 de ani.



"Am pornit în carieră cu gândul de a valorifica cântecele zonei în care m-am născut şi am crescut, Ţara Moţilor. Consider că de-a lungul vremii am reuşit să le impun pe plan naţional şi internaţional pentru că am avut multe spectacole şi în străinătate. Cred că moţii sunt mândri cu mine şi eu la rândul meu îi respect şi sunt mândru că trăiesc aici. Am continuat să adun cântece, să-mi formez un repertoriu propriu. Am participat la concursuri de folclor. A urmat lansarea propriu-zisă, care a avut loc în urma Marelui premiu pe care l-am câştigat la Festivalul de la Turnu-Severin şi în urma participării la concursul organizat de Televiziunea Română – «Floarea din Grădină». Un concurs care consacra artiştii. «Meseria» nu m-a dezamăgit niciodată. Mă simt foarte bine pe scenă, iar faptul că publicul te aplaudă, te apreciază, este alături de tine îţi dă o satisfacţie enormă, curajul şi puterea de a munci în continuare. Au fost multe cuvinte frumoase spuse şi scrise la adresa interpretului Nicolae Furdui Iancu şi cu această ocazie aş vrea să mulţumesc publicului, pentru că el este cel care ne ţine pe noi, artiştii, în viaţă. Am simţit din partea publicului că mă apreciază ca interpret, dar mai ales pentru faptul că eu transmit şi un mesaj pozitiv. Fiind dascăl la origine, pentru mine scena e o catedră mai mare. Îmi doresc să cânt la fel de frumos pentru publicul meu şi sper să nu-l dezamăgesc niciodată. Un artist are nevoie înainte de orice de talent, o voce rezistentă şi multă perseverenţă. Trebuie să pună suflet în ceeace face, pentru a transmite acea emoţie celor care ascultă... Să nu se gândească niciodată la partea financiară. Eu nu m-am gândit niciodată la acest aspect.

Banii au venit pe urmă şi de la sine, fără să-i caut, fără să-i urmăresc. Tot ceea ce am făcut am făcut din dragoste faţă de cântec.

Poate că la un moment dat în viaţă am vrea cu toţii să putem întoarce timpul... Important este să regretăm cât mai puţin. Dacă ar fi să mă uit cu ochii de acum spre adolescentul Nicolae Furdui Iancu i-aş spune să fie la fel de perseverent şi tenace. Aşa cum a fost dintotdeauna. Am muncit foarte mult până am ajuns în faţa publicului, până am ajuns pe ecranele televizorului, până mi-am auzit primul cântec la radio. A fost o muncă de 10 ani. Dacă mă reîntorc în timp apreciez că am gândit aşa la vremea aceea şi nu am renunţat. Era posibil ca timp de 10 ani, dacă nu reuşeşti să te impui, poate că oricare ar fi fost în locul meu ar fi renunţat. Eu nu am renunţat tocmai pentru faptul că iubesc ceea ce fac..."

×
Subiecte în articol: calendar