x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Şerban Marinescu

"Astăzi e ziua ta..." - Şerban Marinescu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    26 Mai 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..."  -  Şerban Marinescu
Sursa foto: Gabi Boholt/

Regizorului Şerban Marinescu ii este foarte greu să spună ce l-a indemnat să facă această meserie. "Important este că am ajuns aici. Mi-am dorit să fac asta pentru că am iubit foarte mult filmul, "dintotdeauna", mărturiseşte el. Maestrul implineşte măine 51 de ani.

"Chiar ii iubesc pe actori"

Regizorului Şerban Marinescu ii este foarte greu să spună ce l-a indemnat să facă această meserie. "Important este că am ajuns aici. Mi-am dorit să fac asta pentru că am iubit foarte mult filmul, "dintotdeauna", mărturiseşte el. Maestrul implineşte măine 51 de ani.

"De ziua mea aş dori să-mi fie alături toţi cei dragi mie, prietenii şi familia. In general nu prea ţin la lucrul ăsta şi multă lume mă ceartă. Dar, dacă mă trezesc cu musafiri, ii primesc cu dragoste.

Am avut un an bun, in care chiar am muncit. Sigur că iţi doreşti mai mult de fiecare dată şi asta este firesc pentru oricine. Sunt mulţumit că sălile au fost pline la cel mai nou film al meu, «Ticăloşii», şi că oamenii au reacţionat cum trebuie. Mi-am propus un film direct, un film sincer şi cred că mi-am atins scopul, pentru că reacţiile au fost bune şi asta este foarte important. Filmul are şi o distribuţie de excepţie. Este cel mai frumos şi in acelaşi timp cel mai uşor lucru să lucrezi cu actori atăt de mari. Actorii sunt, in primul rănd, personaje şi prin personaje devin prieteni ai tăi, ca realizator. In general, relaţia mea cu actorii este foarte caldă şi frumoasă, omenească, chiar de prietenie. Eu chiar ii iubesc pe ei şi sper şi ei pe mine, şi din asta se naşte povestea. Relaţia cu actorul este poate cel mai frumos lucru din meseria noastră.

Nu am făcut niciodată ecranizări. Am făcut insă multe filme inspirate din cărţi importante. Eu scriu scenariile filmelor după cărţile pe care le-am citit, nu scenarii originale, pentru că nu am acest talent.

O ecranizare implică o anumită rigoare sau un respect total faţă de litera şi spiritul cărţii. Toate filmele mele făcute după cărţi sunt lecturile mele personale ale acelor cărţi. De aceea mi-am permis să spun: «Filme inspirate din…». «Cel mai iubit dintre pămănteni», «Moara lui Călifar», «Dominişoara Aurica», «Cei care plătesc cu viaţa», «Ticăloşii» sunt filme inspirate din cărţi importante. Am avut bucuria să-i cunosc pe Dinu Săraru, Eugen Barbu şi Marin Preda. Am avut bucuria ca cei care au reuşit să-şi vadă filmele să-mi mulţumească, ceea ce este mare lucru.

Cea mai frumoasă satisfacţie pe care mi-a dat-o profesia a fost premiera filmului «Cel mai iubit dintre pămănteni». O sală cu 5.000 de oameni arhiplină la Sala Palatului să se ridice in picioare şi să mă ovaţioneze vreo 20 de minute, dacă nu chiar jumătate de oră... Am fost luat pe braţe impreună cu distribuţia şi azvărliţi pe scena aia pe care tocmai fusese Ceauşescu. Atunci am simţit ce inseamnă să ai succes de-adevăratelea. A fost cea mai frumoasă seară, cel mai frumos cadou pe care ţi-l poate oferi munca ta."

ATUURI

"Cred că in meseria asta experienţa are un foarte mic atu, inseamnă foarte puţin. Ceea ce contează este măsura şi intuiţia, talentul dat de Dumnezeu cumulat cu echilibru"

Şerban Marinescu, regizor

×
Subiecte în articol: calendar