x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta...Virgil Munteanu

Astazi e ziua ta...Virgil Munteanu

02 Mai 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta...Virgil Munteanu

Timp de cinci ani a fost guvernatorul Deltei Dunarii si a fost premiat de nenumarate organizatii pentru activitatea sa. A ramas in continuare legat de Delta, locul unde s-a nascut, lucrand pentru un proiect turistic. Virgil Munteanu isi sarbatoreste astazi ziua de nastere.

"Delta este cel mai frumos loc"


"Imi doresc sa fiu sanatos. Din pacate, anul acesta sunt mobilizat la pat, pentru ca mi-am rupt piciorul. In alti ani eram la lucru de ziua mea. De cele mai multe ori trecea ca o zi normala de lucru, care se termina cu o reuniune de familie. Imi doresc sa ma pot insanatosi de ziua mea. Cadouri? Un simplu telefon cu o urare de «La multi ani!» imi face cea mai mare placere.

M-am nascut in Tulcea si m-am intors acasa, pentru ca, pentru mine, Delta este cel mai frumos loc de pe pamant, sau, cel putin, dintre cele pe care le-am vazut eu pana acum. Este o bogatie, un tezaur urias pe care il avem cu totii si de care ar trebui sa avem grija. Este locul unde mi-am inceput eu activitatea, urmand, de fapt, o traditie de familie. Tatal meu a lucrat zeci de ani in Delta Dunarii. Nu m-as putea desprinde de acest loc, orice s-ar intampla. Am lucrat timp de patru ani la Institutul de Cercetari pentru Delta Dunarii. Cand s-a infiintat rezervatia, am trecut la aceasta noua institutie. Am incercat sa o construim, lucru care s-a si realizat si imi da o mare satisfactie. A fost greu la inceput. Era o noutate pentru toata lumea, mai ales ca era imediat dupa ’90 si nimeni nu discutase pana atunci de protectia mediului, de ecologie, aceste subiecte fiind lasate pe un plan secundar. Faptul ca m-am nascut in aceasta zona a fost un avantaj categoric. Cunosc oamenii, le stiu problemele si ma pot intelege cu ei. In calitate de guvernator al Deltei Dunarii obiectivul principal l-a constituit aprecierea internationala, fiind modul de a aduce Delta pe locul pe care il merita. Orice apreciere la adresa activitatii pe care o duceam era o implinire pentru mine. Delta Dunarii este singurul produs pe care il are Romania si care nu are nici un fel de concurenta in Uniunea Europeana, in care vom intra peste cateva luni.

Anul care tocmai s-a incheiat pentru mine a fost un an destul de agitat, cu multe schimbari, cu o noua activitate pe care am inceput-o, cu probleme, dar si cu bucurii... Dupa ce am incheiat activitatea de la Administratia Deltei Dunarii, am inceput o activitate pe un nou proiect, o societate de turism, care evident se gaseste tot in apropierea Deltei. Lucrez de un an la aceasta statiune turistica si este o noua provocare pentru mine. Atunci cand se vine in contact cu Delta, sfatuiesc oamenii sa dea dovada de respect fata de aceasta zona. Aceasta este principala datorie pe care o avem nu doar noi, romanii, ci toti oamenii care viziteaza Delta Dunarii. O data cu inundatiile provocate de Dunare, Delta s-a stricat foarte mult si trebuie foarte multa munca, pasiune si bani pentru a se reface ce s-a stricat. Niciodata nu va fi Delta ceea ce a fost acum un secol, dar cel putin sa pastram si sa incercam sa refacem cat de cat ceea ce este bun. Au disparut foarte multe specii de fauna din Delta. In momentul in care vreuna din specii va reveni, va fi exceptional."

Realizat de Violeta Cristea si Mihai Stirbu
calendar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: calendar dunării delta