x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Virgil Munteanu

Astăzi e ziua ta... Virgil Munteanu

01 Mai 2010   •   00:00

Virgil Munteanu, fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, îşi sărbătoreşte mâine ziua de naştere. La mulţi ani!



"Delta Dunării este singurul produs al României fără concurenţă în UE"
S-a născut în Tulcea şi s-a întors acasă, pentru că Delta este cel mai frumos loc de pe pământ, sau, cel puţin, dintre cele pe care le-a văzut până acum. "Este o bogăţie, un tezaur uriaş pe care îl avem cu toţii şi de care ar trebui să avem grijă. Este locul unde mi-am început eu activitatea, urmând, de fapt, o tradiţie de familie. Tatăl meu a lucrat zeci de ani în Delta Dunării. Nu m-aş putea desprinde de acest loc, orice s-ar întâmpla. Am lucrat timp de patru ani la Institutul de Cercetări pentru Delta Dunării. Când s-a înfiinţat rezervaţia, am trecut la această nouă instituţie. Am încercat să o construim, lucru care s-a şi realizat şi îmi dă o mare satisfacţie. A fost greu la început. Era o noutate pentru toată lumea, mai ales că era imediat după '90 şi nimeni nu discutase până atunci de protecţia mediului, de ecologie, aceste subiecte fiind lăsate pe un plan secundar. Faptul că m-am născut în această zonă a fost un avantaj categoric. Cunosc oamenii, le ştiu problemele şi mă pot înţelege cu ei. În calitate de guvernator al Deltei Dunării obiectivul principal l-a constituit aprecierea internaţională, fiind modul de a aduce Delta pe locul pe care îl merită. Orice apreciere la adresa activităţii pe care o duceam era o împlinire pentru mine. Delta Dunării este singurul produs pe care îl are România şi care nu are nici un fel de concurenţă în Uniunea Europeană.

Cred că cea mai importantă acţiune din perioada în care am fost guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost aceea de a spune «nu». A fost o acţiune continuă de a spune «nu» pe baza unor cercetări ştiinţifice. Am spus «nu» celor care voiau să dezvolte nişte staţiuni turistice aberante gen «Mamaia» în Deltă. Erau autorităţi locale care voiau să construiască şosele prin Deltă şi, la fel, am spus «nu». Politica şi-a băgat tot timpul coada în Deltă şi nu cred că este cu totul anormal. Trebuie să ţinem seama că aici sunt 21 de localităţi care au consilii locale alese, care reflectă anumite culori politice. Important este să nu primeze acest interes în defavoarea interesului de protecţie a Deltei.

Atunci când se vine în contact cu Delta, sfătuiesc oamenii să dea dovadă de respect faţă de această zonă. Aceasta este principala datorie pe care o avem nu doar noi, românii, ci toţi oamenii care vizitează Delta Dunării. Niciodată nu va fi Delta ceea ce a fost acum un secol, dar cel puţin să păstrăm şi să încercăm să refacem cât de cât ceea ce este bun. Au dispărut foarte multe specii de faună din Deltă.

În momentul în care vreuna dintre specii va reveni, va fi excepţional", ne povestea fostul guvernator al Deltei Dunării.

×
Subiecte în articol: calendar