x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Azi e ziua ta, Mircea Maliţa

Azi e ziua ta, Mircea Maliţa

de Carmen Anghel    |    19 Feb 2015   •   00:57
Azi e ziua ta, Mircea Maliţa

academician Un cetăţean loial al ţării sale

 A reprezentat România la ONU, este matematician, a fost ministru al învăţământului, înainte de 1989, a fost ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. O minte sclipitoare, tăioasă, diplomată. Academicianul Mircea Maliţa împlineşte, la 20 februarie, 87 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

Academicianul Mircea Maliţa spunea acum câţiva ani, tot pentru Jurnalul naţional, că “România nu a ieşit niciodată din viitor”. Şi acum are încredere în puterea ţării de a ieşi din marasmul actual. “România a avut tot timpul scăpare în timpul încercărilor din istoria ei, aşa că are un exerciţiu foarte bun.”

Este unul dintre românii care are curajul să spună din suflet că iubeşte această ţară. Că este patriot. Şi asta nu i se pare deplasat sau demodat. “Depinde de cum este formulat acest naţionalism. Dacă naţiunea noastră este o natiune civilă şi nu tehnică, este a tuturor cetătenilor, atunci nu este o problemă, necazurile încep cu naţionalismele etnice, care, sigur că duc la nenorociri mari, cum a fost rasismul. Însă, a fi cetăţean loial ţării tale, acesta este un lucru frumos şi merituos. Şi, bineînţeles, dacă un asemenea om vibrează pozitiv şi încântat de câte ori un rezultat bun al ţării sale are recunoaştere internaţională.”

Ziua de naştere o va sărbători alături de toată familia.

“Familia este întrunită. Ea este destul de risipită. Vin acasă. Poate că aproierea primăverii... Suntem în zona mai dificilă a capătului de drum, când oamenii sunt bătrâni. Şi Blaga spune că «Drumul e foarte, foarte greu, dar mai greu e capătul de drum.»”

×
Subiecte în articol: mircea maliţa