x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Banchetul din cetatea londoneză

Banchetul din cetatea londoneză

de Roxana Vintila    |    14 Dec 2008   •   00:00
Banchetul din cetatea londoneză

Globul se poate cutremura din temelii; oamenii de stat îşi pot frământa minţile zi şi noapte; situaţia politică poate fi cât de complexă. Tradiţia engleză continuă neturburată, ca şi cum nimic nu s’ar întâmpla, ca şi cum am trăi în cea mai paşnică dintre lumi. Istoricii cred că în desfăşurarea necunoscută a ghemului tradiţiei.



În această tradiţie stă de fapt tăria engleză şi mulţumită aceleiaş tradiţii, aceleiaş discipline interioare, imperiul englez va continua să existe, cu toate vicisitudinile şi încercările pe care le va avea de suferit. Până acum, afirmaţia aceasta s’a verificat. Rămâne s’o vedem verificată şi de acum înainte, când imperiul englez are de luptat cu piedici mari.

CULTUL BRITANIC. Oricare ar fi viitorul, astăzi într’o lume adânc frământată şi care sacrifică totul cultului iuţelii, anacronismele iuţelii, anacronismele tradiţiei britanice sunt fenomene spre care toată lumea priveşte cu interes. Fotografiile pe care le reproducem, luate cu ocazia banchetului oferit de Lordul Mayor al Londrei, arată odată mai mult că tradiţia nu permite să fie neglijată. Niciodată. Lordul Mayor este obligat de ceremonial să dea un banchet oficial cel puţin o dată pe an. Dar banchetul se repetă în cazul unor evenimente însemnate pentru viaţa cetăţii londoneze. Vizita Suveranului nostru a fost un astfel de eveniment şi Lordul Mayor i-a dat un fast deosebit. Cum numai societatea londoneză poate înţelege fastul...

TRADIŢIE. Banchetul Lordului Mayor se desfăşoară cu un ceremonial neschimbat din 1669. De atunci şi până în zilele noastre lucrurile nu par a fi schimbate... Două sute de ani şi mai bine, banchetul a fost preparat de un acelaş neam de bucătari. Iar maşina de gătit a acestui neam de oameni de gust poate fi admirată şi astăzi în South Kensington Museum. Astăzi, banchetul se pregăteşte cu multe zile înainte în cripta Guildhall-ului. Două sute cinzeci de ustensile de bucătărie – unele dintre ele de dimensiuni enorme – sunt transportate din timp la Guildhall şi ele alcătuesc o bucătărie impunătoare. Urmează un mare consiliu al specialiştilor pentru alegerea vinurilor ce vor fi servite.

DRUMUL SECRET. Se scoate la lumină faimoasa veselă a Guildhall-ului – dar ea va fi admirată de invitaţi, deoarece mâncările se vor servi într’o altă veselă asemănătoare, dar de argint. În fiecare an, vesela de aur este adusă dela MansionHouse, păzită de poliţişti, pe un drum secret. În sfârşit, uriaşele broaşte ţestoase din care se prepară celebra supă care, după toate regulile tradiţiei, "trebue să aibă un gust delicat, un parfum satisfăcător şi să lase pe limbă o senzaţie plăcută". Reţeta după care se prepară supa de broască ţestoasă pentru banchetul Lordului Mayor este secretă – după cum tot secretă este şi reţeta punch-ului servit la banchet. Afară de supa ţestoasă, oaspeţii Lordului Mayor sunt serviţi şi cu un rasol preparat şi azi ca pe vremea lui Charles I.


La uşa orizontului

"Damele, pline de devotament pentru nobilul scop al petrecerii, s-au întrecut în toalete. Uniforma şi fracul au fost minunat reprezentate, deşi frac nu purtau decât subprefectul, primarul şi Turturel; restul sexului urât purtau unii redingotă, alţii jachetuţă scurtă. Onorurile balului le-au făcut comitetul damelor, sub preşedinţia tinerei doamne Athenaïs Grégoraschko, soţia subprefectului. S-a petrecut până la şapte dimineaţa, când aurora cu cu degetele ei de roză a venit să bată la uşa orizontului şi să atingă cu privirile ei lumina petroleului, amintind infatigabililor dănţuitori că trebuie, să se desparţă."

  • Ilustraţiunea Română, 16 decembrie 1938

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor banchetul