x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Calendar ortodox 2 august. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

Calendar ortodox 2 august. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

02 Aug 2019   •   09:05
Calendar ortodox 2 august. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

Aducerea moaştelor Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan este sărbătorită de Biserică la 2 august.

Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli pentru a sluji la adunările Bisericii din Ierusalim. Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise şi a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, a stârnit ura celor de un neam cu el, care l-au dus în faţa Sinedriului, acuzându-l că huleşte Legea şi pe Moise.

Sfântul Apostol Ştefan a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă.

A fost totuşi condamnat la moarte şi a fost ucis cu pietre în afara cetăţii, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos. După ucidere, trupul Sfântului Ştefan a stat neîngropat două zile şi o noapte, fiind ridicat în ascuns de oameni trimişi de către Gamaliel, conducătorul uneia din principalele şcoli rabinice ale vremii.

Membru al Sinedriului, din partida fariseilor, Gamaliel a luat apărarea Sfinţilor Apostoli atunci când au fost aduşi în faţa acestei instanţe supreme de judecată, spunând în faţa adunării: "Feriţi-vă de oamenii aceştia şi lăsaţi-i, căci dacă această hotărâre sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici; Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veţi putea să-i nimiciţi, ca nu cumva să vă aflaţi şi luptători împotriva lui Dumnezeu" (Fapte 5, 34-39).

Sfântul Ştefan a fost înmormântat de învăţătorul Gamaliel într-o peşteră, într-un mormânt nou, care se afla la o oarecare distanţă de Ierusalim. După înmormântare, Gamaliel şi fiul său Aviv au primit Sfântul Botez.

Mai târziu, în vremea împăratului Constantin cel Mare, care a reuşit să aducă liniştea pentru creştini, preotul din sat, pe nume Luchian, a văzut vedenie şi încredinţat fiind a căutat ajutoare şi au săpat, aflând racla în care erau sfintele moaşte. Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul şi cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaşte, le-au adus la Ierusalim şi le-au aşezat într-o biserică. După o vreme racla cu moaştele Sfântului Ştefan a ajuns la Constantinopol. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

×
Subiecte în articol: sfantul stefan