x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Calendar ortodox 21 iunie. Sfântul Mucenic Iulian

Calendar ortodox 21 iunie. Sfântul Mucenic Iulian

21 Iun 2019   •   07:20
Calendar ortodox 21 iunie. Sfântul Mucenic Iulian
Sursa foto: Lucian Alecu

Sfântul Mucenic Iulian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 iunie.

Tatăl Sfântului Iulian era senator, elin de neam şi închinător la zei. Mama sa era creştină, iar după moartea soţului ei a botezat copilul, pe Sfântul Iulian, în Tarsul Ciliciei, acolo unde se mutase.

În timpul prigoanei împotriva creştinilor a împăratului Diocleţian (284-305), Sfântul Mucenic Iulian a fost denunţat ca fiind creştin şi a fost chemat la guvernatorul Marcian, care a încercat să-l determine să renunţe la credinţa în Hristos.

Un an întreg a fost mutat tânărul Iulian, avea 18 ani, prin temniţele cetăţilor Ciliciei, timp în care era schinguit. Guvernatorul Marcian considera că prin aceste chinuri îi va îngrozi pe ceilalţi creştini. În cele din urmă, Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu şerpi veninoşi şi aruncat în mare.

Trupul său a fost adus de valuri pe uscat şi a fost luat de credincioşi care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) şi apoi în Antiohia.

Sfântul Mucenic Iulian a fost pomenit cu multe cuvinte de laudă de către Sfântul Ioan Gură de Aur, în vremea în care Sfântul Părinte al Bisericii trăia în Antiohia. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

×
Subiecte în articol: Sfântul Mucenic Iulian