x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Cronica medicală:Cu ocazia iernii

Cronica medicală:Cu ocazia iernii

de Jurnalul National    |    16 Dec 2007   •   00:00

In ţările cu anotimpuri foarte reci, imbrăcămintea groasă, incălzitul locuinţei sunt logice, raţionale. Ca in orice altă materie, trebuie insă să ştim şi in această privinţă să ne ferim de exagerări

In ţările cu anotimpuri foarte reci, imbrăcămintea groasă, incălzitul locuinţei sunt logice, raţionale. Ca in orice altă materie, trebuie insă să ştim şi in această privinţă să ne ferim de exagerări. Sunt persoane pur şi simplu obsedate de găndul că vor răci de cum le va atinge cel mai neinsemnat curent de aer rece şi care din această cauză se invelesc neincetat cu tot felul de şaluri de lănă, ciorapi călduroşi, flanele şi blănuri. Este un obicei detestabil şi mai ales extrem de periculos. Un obiceiu deasemeni neraţional este şi acela de a ne imbrăca după sezon şi nu in raport cu temperatura. Or, se ştie azi că sugestia joacă un rol extrem de insemnat in ce priveşte contractarea tuturor acelor uşoare indispoziţiuni atribuite in general "răcelii" şi in care imaginaţia indivizilor joacă rolul cel mai insemnat. Găndul că este frig, că putem răci, teama de boală cauzează cele mai neinchipuite rele.

Charles Baudouin, unul din cei mai de seamă psihologi elveţieni, profesor la Universitatea din Geneva, citează cazul unei persoane care, culcăndu-se seara cu fereastra deschisă, este trezită dimineaţa de un soare primăvăratic care năvăleşte vesel in odaie. Persoana in chestie se dădu jos din pat, veselă şi imbrăcată sumar cum era, se invărti prin cameră, fericită la ideia că a venit primăvara. Apropiindu-se insă de fereastră, observă că afară a nins şi că termometrul a scăzut sub zero. Imediat incepe să tremure şi inchide repede fereastra de teama răcelii.

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor