x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Catrinel Dumitrescu, actriță

De ziua ta! Catrinel Dumitrescu, actriță

10 Oct 2016   •   11:54
De ziua ta! Catrinel Dumitrescu, actriță

Actriţa Catrinel Dumitrescu s-a născut la 11 octombrie 1956, la Brăila. În perioada liceului a făcut parte dintr-un cerc de teatru. Tot atunci fost remarcată de regizorul Alexandru Tocilescu, care i-a oferit un rol într-un spectacol pe care îl monta la Teatrul din Brăila.

A absolvit în 1979 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'', Facultatea de teatru, specialitatea actorie, la clasa profesorului Octavian Cotescu şi a asistentului universitar Ovidiu Schumacher. În anul III de studenţie joacă alături de profesorul ei, Octavian Cotescu, la Teatrul Bulandra, în ''Anecdote provinciale'', avându-i ca parteneri pe Tamara Buciuceanu Botez, Ştefan Bănică şi Virgil Ogăşanu.

Cu un talent, un farmec şi o sensibilitate aparte, Catrinel Dumitrescu a interpretat numeroase roluri în teatru şi film, marea sa pasiune rămânând însă teatrul. A jucat vreme de peste un deceniu pe scena Teatrului Naţional ''Lucian Blaga'' din Cluj-Napoca, iar din 1990 este actriţă la Teatrul Nottara din Bucureşti. A colaborat şi cu alte teatre, precum Teatrul Bulandra sau Teatrul de Stat din Sibiu, precum şi la teatrul radiofonic şi la teatrul naţional de televiziune.

Pe scena Teatrului Naţional ''Lucian Blaga'' din Cluj-Napoca a jucat în piese precum ''Pasărea Shakespeare'' de D.R. Popescu (regia Alexandru Tatos), ''A cincea lebădă'' de Paul Everac (regia Andrei Mihalache), ''Ultima oră'' de Mihail Sebastian (regia V.T. Popescu), ''Nu sunt Turnul Eiffel'' de Ecaterina Oproiu (regia Andrei Mihalache), ''Surorile Boga'' de Horia Lovinescu (regia Aureliu Manea), ''Concurs de împrejurări'' de Adrian Dohotaru (regia Marin D. Aurelian), ''Burghezul gentilom'' de J.-B.P. Moliere (regia Mihai Măniuţiu) ş.a.

Pe scena Teatrului Nottara a jucat în piesele: ''Un regat pentru un asasin'' de Peter Karvas (regia Tudor Mărăscu, 1991), ''Transfer de personalitate'' de Dumitru Solomon (regia Mircea Cornişteanu,1991), ''Arşiţa şi viscolul'' de Mihai Ispirescu (regia Dominic Dembinski, 1993), ''Întâlnire la Senlis'' de Jean Anouilh (regia Geo Saizescu, 1994), ''Doi pe o bancă'' de Alexandr Ghelman (regia Tudor Mărăscu, 1995), ''Omul care aduce ploaia'' de Richard Nash (regia Tudor Mărăscu, 1996), ''Aceşti nebuni făţarnici'' de Teodor Mazilu (regia Dominic Dembinski,1998), ''Scenariul'' de Martin Crimp (regia Silvia Ionescu, 1999), ''Cu capul de nicovală'' de Milo? Nikolic (regia Horaţiu Mălăiele, 2000), ''Minciuna din mine'' de Sam Shepard (regia Ada Lupu, 2002), ''Bigudiuri'' de Mimi Brănescu (regia Radu Nichifor, 2004), ''Nu se ştie cum'' de Luigi Pirandello (regia Bocsárdi László, 2005). Tot aici, ca regizor de data aceasta, a pus în scenă ''Cum e dincolo de mare'' (2005) şi ''Bătrânul'' de Maxim Gorki (2007), după cum se arată pe site-ul Teatrului Nottara.

În actuala stagiune a Teatrului Nottara Catrinel Dumitrescu poate fi văzută în piesele ''Un pic prea intim'', ''Portugalia'', ''Aici nu-i de joacă!'' (spectacol a cărui regie o semnează).

A fost distribuită, de asemenea, în numeroase filme: ''Râul care urcă muntele'' (regia Cristiana Nicolae, 1977), ''Ora zero'' (regia Nicolae Corjos, 1979), ''Ora care ne trebuie'' (regia Manole Marcus, 1979), ''Blestemul pământului, blestemul iubirii'' (regia Mircea Mureşan, 1980), ''Non stop'' (regia Manole Marcus, 1981), ''Buletin de Bucureşti'' (regia Virgil Calotescu, 1982), ''Pădurea de fagi'' (regia Cristina Nichitus, 1982), ''Pădurea nebună'' (regia Nicolae Corjos, 1982), ''Ca-n filme'' (regia Manole Marcus, 1983), ''Căsătorie cu repetiţie'' (regia Virgil Calotescu, 1985), ''Păstrează-mă doar pentru tine'' (regia Virgil Calotescu, 1987), ''Aurora'' (regia Cristi Puiu, 2010). Unele dintre cele mai cunoscute roluri ale sale rămân cele din ''Buletin de Bucureşti'' şi ''Căsătorie cu repetiţie'', în care a jucat alături de Mircea Diaconu.

Mai recent, semnează, alături de Marius Bodochi, adaptarea pentru televiziune a spectacolului ''Femeia perfectă'', de Mihai Vornicul după o idee de Jean Barbier, făcând totodată parte din distribuţie. Spectacolul a fost difuzat de TVR în august 2016.

Catrinel Dumitrescu este şi profesoară la Universitatea Hyperion din Bucureşti, Facultatea de Arte, secţia Actorie. La festivitatea de închidere a celei de-a doua ediţii a Festivalului şcolilor de Teatru ''Hyperion iese la Godot'', care a avut loc în iunie 2015, studenţii Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Hyperion au oferit o diplomă specială, diploma ''Profesorul meu'' actriţei şi pedagogului de teatru Catrinel Dumitrescu care şi-a lăsat amprenta asupra multor actori tineri aflaţi astăzi pe scenă.

A fost căsătorită cu regretatul actor Emil Hossu, alături de care a jucat timp de peste un deceniu în piesa "Doi pe o bancă" (regia Tudor Mărăscu). AGERPRES

×
Subiecte în articol: Catrinel Dumitrescu