x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Gabriela Adameșteanu împlinește 75 de ani

De ziua ta! Gabriela Adameșteanu împlinește 75 de ani

02 Apr 2017   •   07:59
De ziua ta! Gabriela Adameșteanu împlinește 75 de ani

Una dintre cele mai importante scriitoare autohtone, Gabriela Adamesteanu, implineste astazi 75 de ani. Jurnalul National ii ureaza “La multi ani!'.

Gabriela Adameșteanu, scriitoare, jurnalistă și traducătoare, s-a născut la 2 aprilie 1942, la Târgu Ocna, județul Bacău. Tatăl său, Mircea Adameșteanu, a fost profesor de istorie.

Urmează liceul la Pitești (1956-1960), apoi Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București (1960-1965). În anul 1990 este invitată și participă la International Writing Program, la Universitatea din Iowa City, SUA.

A fost redactor la Editura Enciclopedică Română (1968-1974), la Editura Științifică și Enciclopedică (1974-1983), la Editura ''Cartea Românească'' (1983-1989), conform ''Dicționarului scriitorilor români'' (Editura Fundației Culturale Române, București, 1995; coordonatori: Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu). De asemenea, a fost redactor-șef adjunct (1990-1991) și redactor-șef (1991-2005) al ''Revistei 22'', editată de Grupul pentru Dialog Social, precum și redactor-șef al publicației ''Bucureștiul Cultural''.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România (din 1980). A fost membră a Grupului pentru Dialog Social.

Debutează publicistic în revista ''Luceafărul'' în ianuarie 1971 cu un fragment din romanul ''Drumul egal al fiecărei zile'', publicat în volum în anul 1975, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut (1975), precum și cu Premiul Academiei. A mai publicat nuvelele ''Dăruiește-ți o zi de vacanță'' (1979), ''Vară-primăvară'' (1989), precum și romanul ''Dimineață pierdută'' (1983), pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Reeditat de mai multe ori, romanul ''Dimineață pierdută'' a fost primit cu interes de critici și de publicul cititor. Un scenariu după acest roman a fost transpus, în anul 1986, de regizoarea Cătălina Buzoianu într-un spectacol memorabil la Teatrul Bulandra.

''Realizare majoră a prozei românești contemporane, romanul ''Dimineață pierdută'' (1983) exploatează, cu mijloace narative superioare, același filon al mediocrității existențiale, alăturându-i-se totuși, ca în volumul de debut, un interes constant pentru evenimente și oameni istoric-reprezentativi. Alte trăsături de continuitate sunt estetica amintirii, căci personajele au, fără excepție, o plăcere nestăvilită de a-și aminti, de-a se întoarce în timp pe căile întortocheate ale unei memorii de obicei senescente, și observația psihologică, relevarea stărilor sufletești în detrimentul dezvoltărilor epice. Ca roman al familiei, urmărind declinul unor reprezentanți ai marii burghezii interbelice, 'Dimineață pierdută' se situează pe linia inaugurată de Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, G. Călinescu (...)'', scrie criticul literar Gheorghe Perian în ''Dicționarul scriitorilor români''.

 

În activitatea publicistică a prozatoarei se înscriu volumele ''Obsesia politicii'' (interviuri, 1995) și ''Cele două Românii. Articole și fragmente memorialistice'' (2000). A publicat, de asemenea, romanele ''Întâlnirea'' (2003, reeditat în 2007) și ''Provizorat'' (2010, premiul la categoria ''Proză'' la cea de-a cincea ediție a Premiilor ''Observator cultural'', din 2011).

'''Provizorat' e în același timp un roman de dragoste, de familie și o frescă a secolului XX românesc. Gabriela Adameșteanu știe să creeze personajelor memorabile contexte propagate de la gesturi și obiecte la realități sociale și evenimente istorice (...)'', remarcă prozatoarea Adriana Bittel, iar jurnalistul și scriitorul Ovidiu Șimonca caracterizează acest roman astfel: '''Provizorat' este o poveste de dragoste, frumoasă și tristă, care ne ține cu sufletul la gură, petrecută în vremea comunismului românesc. Gabriela Adameșteanu are rara capacitate de a privi comunismul prin personaje, emoții, imagini, autoarea refuzând să eticheteze sau să stigmatizeze (...)''.

Gabriela Adameșteanu, alături de scriitorii Stelian Tănase și Norman Manea, la dezbaterea 'Exilul — o traumă privilegiată', organizată de Grupul pentru Dialog Social.(București, 16 apr. 2008)

Editura Polirom a inițiat în 2008 seria de autor "Opere. Gabriela Adameșteanu", în cadrul căreia au apărut, mai recent, volumul de memorialistică ''Anii romantici'' (2014) și romanul ''Drumul egal al fiecărei zile'', ediția a VI-a definitivă (2015).

Scrierile sale au fost traduse în numeroase limbi, la edituri importante din Franța, Spania, Statele Unite ale Americii, Italia, Ungaria, Israel, Germania, Bulgaria, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda etc. Romanul ''Întâlnirea'', spre exemplu, a fost tradus în italiană (2010) și în engleză (2015), iar romanul ''Dimineață pierdută'' (Editura Polirom, patru ediții, ultima publicată în 2013) a cunoscut peste zece traduceri, fiind publicat în Franța, Spania, Italia, Portugalia, în SUA, Turcia, Israel, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Suedia.

Romanul ''Drumul egal al fiecărei zile'' a fost nominalizat la Premiul ''Jean Monnet'' pentru literatură europeană, volumul ''Dimineață pierdută'' a fost nominalizat la Premiul Uniunii Latine, iar ''Provizorat'' a fost bestseller la Salon du Livre, Paris, ediția 2013.

Printre revistele la care a colaborat, de-a lungul timpului, se numără ''Luceafărul'', ''România literară'', ''Vatra'', ''Viața românească'' ș.a. Gabriela Adameșteanu a tradus din Guy de Maupassant (''Pierre și Jean'', în colaborare cu Viorica Oancea, București, 1978).

A primit Premiul Hellman-Hammett pentru jurnalism atribuit de Human Rights Watch (2002).

Ambasadorul Franței, Philippe Gustin, i-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și al Literelor scriitoarei Gabriela Adameșteanu.(11 apr. 2014)

La 11 aprilie 2014 Ambasadorul Franței, Philippe Gustin, i-a acordat scriitoarei Gabriela Adameșteanu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și al Literelor (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres). "Republica Franceză recunoaște prin acest titlu talentul doamnei Adameșteanu ca scriitoare, calitatea relațiilor pe care a știut să le construiască între Franța și România și munca depusă pentru a face literatura franceză să fie cât mai bine cunoscută în România", se arăta într-un comunicat al Ambasadei Franței.

Gabriela Adameșteanu se numără printre scriitorii români invitați la târguri de carte și alte manifestări de profil organizate în ultimii ani în străinătate: Salonul Internațional de Carte de la Torino, 2012; Salonul Cărții de la Paris, 2013; Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, 2013; Târgul de Carte de la Göteborg, 2013; Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, 2016; Târgul Internațional de Carte de la Londra, 14-16 martie 2017. A participat, de asemenea, la cea de-a opta ediție a celui mai important festival literar din New York, PEN World Voices (30 aprilie — 6 mai 2012) și a reprezentat România la cea de-a XVI-a ediție a prestigiosului Festival de literatură de la Mantova (5-9 septembrie 2012).

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu a primit Premiul ''Șerban Cioculescu — memorialistică și istorie literară'', la festivitatea de decernare a Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române. (4 dec. 2015)

La 31 august 2015 , în cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR), i-a fost decernat Premiul Special pentru "Anii romantici" (Ed. Polirom, 2014), iar la 8 octombrie 2015, la Gala laureaților revistei "Ateneu", i-a revenit Marele Premiu "George Bacovia". La cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, din 2015, Gabriela Adameșteanu a primit Premiul ''Cartea care dăinuie'' pentru romanul ''Dimineață pierdută''. Se numără, de asemenea, printre laureații Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române decernate la 4 decembrie 2015, fiindu-i decernat ''Premiul Șerban Cioculescu — memorialistică și istorie literară'', pentru volumul "Anii romantici".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Gabriela Adameșteanu