x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Despre prejudecăţile trecutului

Despre prejudecăţile trecutului

de Roxana Vintila    |    17 Mai 2009   •   00:00
Despre prejudecăţile trecutului

Cu emanciparea femeii, sub toate formele, - cel mai strălucit rezultat al progresului social şi al civilizaţiei - Societatea primeşte larga contribuţie a priceperii şi destoiniciei femeei profesioniste: femea avocat, medic, funcţionar, etc.

Emancipării cu un adânc înţeles al desrobirii de toate prejudecăţile trecutului, îi corespunde nevoia ca femeia să-şi dovedească aptitudinile pentru a-şi câştiga onorabil existenţa, fie că prin aceasta îşi câştigă o deplină independenţă materială, fie că ajută sau întreţine pe ceilalţi membri ai familiei sale.

Această nevoie s'a accentuat şi mai mult după răsboi , odată cu înmulţirea greutăţilor de a trăi. Femeia a îmbrăţişat diferite profesiuni, dintre care cea preferată este aceia de funcţionară. Dar pentru ca o femee să devină funcţionară, trebue să înveţe, în special dactilografia - o ramură a funcţiunilor de birou în care îşi găsesc o şi mai nouă aplicare aptitudinile femeii.

Astăzi, un mare număr de femei îşi câştigă existenţa, - ba unele cu salarii destul de bune - graţie maşinei de scris. Dactilografia a ajuns să procure unui enorm de mare număr de domnişoare şi doamne o existenţă sigură. De aceia şi inventatorul maşinei de scris marele Cristofor Latham Sholes a avut viziunea clară a binefacerii pe care o reprezintă maşina de scris, nu numai pentru progresul organizării şi modernizării birourilor, dar pentru însăşi emanciparea femeii, căreia maşina de scris îi deschide o altă viaţă.

Într'adevăr, marele Cristofor Latham Sholes a rostit pe patul de moarte, următoarele cuvinte profetice: "simt că am realizat ceva pentru femeile care întotdeauna au muncit aşa de greu. Această maşină le va da putinţa să-şi câştige existenţa într'un mod destul de rentabil. Cuvintele lui Sholes s'au adeverit întocmai.

Astăzi sute de mii de femei au dobândit emanciparea, câştigându-şi destul de uşor existenţa, graţie maşinei de scris. Sute şi sute de mii de femei binecuvântează invenţiunea maşinei de scris pentru că dactilografia se învaţă cu uşurinţă şi oricine, cu oarecare voinţă şi cu dragoste de muncă, poate deveni o bună dactilografă. Dar ceia ce a contribuit hotărâtor la dezvoltarea dactilografiei, au fost progresele şi perfecţionările maşinilor de scris.

Dintre toate maşinile de scris Remington este aceia care a organizat progresul. Mai bine de trei sferturi din producţia mondială de maşini de scris o asigură Remington şi astăzi lumea dactilografelor nu se foloseşte decât de ultimele perfecţiuni ale acestei case cu renume mondial.

Iată cum după Cristofor Latham Sholes, maşinile Remington asigură emanciparea doamnelor şi domnişoarelor noastre.

 

    Ilustraţiunea Română, mai 1938

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor scris