x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ilustratiunea romana 1935 - A inceput scoala!

Ilustratiunea romana 1935 - A inceput scoala!

17 Sep 2006   •   00:00
Ilustratiunea romana 1935  -  A inceput scoala!

Emotia unui inceput de an scolar trece bariera timpului prin intermediul Ilustratiunii Romane...

Prima zi de scoala... "Prima grija pe atatea frunti care nu s-au incretit niciodata, prima emotie in suflete pline de zburdalnicie, de neastampar, de voie buna, pana acum stapanite de farmecul jocurilor si al ghidusiilor de tot felul. Cine a mai nascocit si... scoala cu ziduri groase de puscarie, cu dascali morocanosi si cu reguli care infraneaza atat entuziasmul copilaresc? Pentru cei ce pasesc pentru intaia oara pragul scolii, trecerea de la o viata la alta este atat de brusca, incat, in primele zile, mintea micilor prizonieri nu framanta alta decat regretul ceasurilor de libertate, de joc si de harjoana...

DISCIPLINA. De aceea mintea lor nu desprinde nimic din frumusetea randuielii pe care le-o ofera scoala, nimic din straduinta dascalului de a vorbi cat mai bland si cat mai parinteste... O zi, doua, trei, o saptamana... Si colivia din prima zi, care apasa atat de greu peste sufletele lor, devine ceva mai prietenoasa si poate chiar mai rabdatoare decat au putut-o socoti ei, micutii satrapi ai gospodariilor, parcurilor, drumurilor, maidanelor... Dovada ca ii suporta si pe cei mai nebunatici, care infrang disciplina intr-un vacant fara margini... Dascalul, care luase in mintea scolarilor proportiile unei sperietori ce-ti ingheata sangele in vine, a devenit in cateva zile un parinte, ce e drept, ceva mai sever, dar destul de prietenos pentru ca fiecare in parte sa se poata spovedi atunci cand nebunia copilareasca a devenit greseala. Si dascalul, care respira mai multa bunatate decat toti parintii la un loc, asculta, judeca si... iarta.

PRIMA ZI DE SCOALA. O lume intreaga de scolari si scolarite care se agita in incordarea inceptului de an scolar. Librariile au devenit furnicar de capete in stapanirea unui interminabil du-te-vino de o nebanuita vioiciune. Bucuria cartilor noi, a ghiozdanelor cu miros de musama proaspata, a echipamentului scolaresc in care negustorii darnici si sireti strecoara daruri ispititoare... Daca ar fi in fiecare luna inceput de an scolar! Scoala proaspat varuita are infatisarea unui om care s-a odihnit multa vreme si s-a sulemenit pentru o zi de sarbatoare. Daca ar sti scolarii cata munca si ce parte din viata iroseste bietul dascal, in dragostea lui pentru aceasta lume marunta si anonima; ce parte din sufletul lui se asterne, zi de zi, pe carti, pe caiete, pe tabla, pretutindeni unde este viata de scoala! In primele zile de scoala, in recreatii, naste "bursa cartilor" - schimbul sau cumpararea de carti vechi. Pentru unii, bucuria primelor mici "afaceri", pentru altii, adevarata bucurie a stapanirii unor carti, pe care colegii mai bogati le au noi, de la librarii. Este singura concurenta a editorilor si singura editura a copiilor saraci! Cati dintre marii carturari nu s-au luminat din aceste "carti vechi", la umbra acestor mici "burse scolaresti". Primele zile de scoala, primele bucurii si cele dintai griji pe atatea frunti, care se incretesc pentru intaiasi data!

Clasa cu lumina bogata si cu bancile proaspat vopsite are ceva din raceala muzeelor inchise multa vreme. Un miros de var, de ulei si de brandolina, care straluceste inca pe pardoseala, marturiseste primeneala pe care a facut-o in graba, directorul. Pe pereti, tablouri "murale" vechi. In fund, un dulapior cu carti si figuri geometrice. O catedra scunda, dar masiva, domina ca un sfinx turtit si vopsit, inaltimea clasei... Pe cat de rece e atmosfera clasei, in prima zi de scoala, pe atat de calda e vocea dascalului, care urca solemn, la catedra... In clasa intai este o institutuoare incaruntita, cu aerul mai bun si mai bland... Daca as fi ministru de instructiune publica as randui, ca in clasa I, sa fie numai institutoare... Nu stiu cum, femeile fac mai usoara tranzitia dela viata de joc, la viata de scoala a celui dintai an de invatamant... Apoi, sufletul lor este mai apropiat de viata celor mici, pe care ii intelegem asa de putin... iat-o urcand la catedra. Cu o mana isi mangaie tampla carunta, apoi, cu vocea-i dragastoasa de mama isi face lectia de introducere...

Dansul biletelelor

"In preajma locurilor de scoala cu miros proaspat de var, parintii si elevii roesc cu sprinteneala unor albine. A inceput «dansul biletelelor». Un examen de corigenta, de admitere sau de diferenta, o simpla inscriere sau o reinscriere pun parintele pe drumuri pentru «legatura» pe care i-ar putea procura un asemenea bilet miraculos. Profesorii se rusineaza de asemenea mijloace. Dar de ce ne-am rusina de ceea ce am pastrat cu atata sfintenie in moravurile noastre: hatarul, spertul, bacsisul, paperseria. Am vazut la o scoala un parinte folosind un asemenea biletel..." (T., Ilustratiunea Romana, 18 septembrie 1930)

"N’am incercat niciodata o bucurie mai mare decat aceea pe care am simtit-o acum cateva zile, in prima zi de scoala, intre elevii micuti si sburdalnici ai unei scoli din Capitala. Am nemerit asa, din intamplare, in curtea unei scoli, care deabea si-a putut aduna bancile, dulapurile, hartile, sa-si deschida portile, cu cincisprezece zile mai devreme, asa cum poruncise carmuirea. Cateva ceasuri am stat in mijlocul micutilor scolari, stapaniti de emotia «inceputului de an», in mijlocul dascalilor solemni, in atmosfera acea incarcata de miros de brandolina si de var proaspat, caracteristica primelor zile de scoala."
Ion Tik, Prima zi de scoala, Ilustratiunea Romana, 16 septembrie 1931
×
Subiecte în articol: scoala calendarul vremurilor