x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ilustratiunea Romana - Scoala de ski de la Predeal

Ilustratiunea Romana - Scoala de ski de la Predeal

07 Ian 2007   •   00:00
Ilustratiunea Romana - Scoala de ski de la Predeal
1939
Obisnuinta sporturilor de iarna s’a intins la noi cu o repeziciune fara seaman. Atat de frecvent a devenit sportul skiului incat s’a simtit nevoia crearii unei "scoli nationale de ski", ambele cu sediul la Predeal.

Frumoasa localitate este un foarte important centru de sporturi de iarna si cu ajutorul "Oficiului de turism", care arata un deosebit interes acestor manifestari, s’au creat numeroase partii pentru bob, saniute, ski etc., iar acum se lucreaza intens la punerea la punct a unui funicular, care va functiona pe terenul "Vestea" din varful "Cioplei". Dealul "Cioplea" este un teren cu panta usoara extrem de favorabil pentru incepatorii in dificila arta a skiului. Aici a si fost instalata scoala de ski, care este pusa sub conducerea celor mai buni maestri pe cari ii avem. De altfel, Predealul este un adevarat rai pentru skiori. (…) O vizita la scoala e din cele mai instructive. Pe Cioplea se afla poate cei mai multi novici in materie de ski din tara. Toti sunt imbracati in haine noui, dupa ultimul jurnal de mode la rubrica "sporturi de iarna". Greoi, seriosi, patrunsi de importanta celor ce invata, isi tarasc mandri picioarele ingreuiate de bocanci. Toti poarta pe umeri skiurile nou-noute, marca norvegiana si bastoane lungi de munte. Inainte de sosirea instructorului isi dau unul altuia sfaturi. O domnisoara cu obrazul trandafiriu, ascuns sub un capison captusit cu blana "eskimo" isi invata logodnicul, desigur mai putin incercat in misterele skiului: " - Ai uns skiurile?". Si la raspunsul lui, candid si negativ, ea exclama revoltata: " - Vai, draga, cum poti sa faci o asemenea crima?". Iata ca in fata tuturor a aparut instructorul de ski. E un tanar cu haine simple, dar comode, cari au mai servit desigur cateva ierni la munte. Obrazul lui ars de soarele inaltimilor contrasteaza ciudat cu fetele palid-imbujorate ale orasenilor, proaspat sositi cu trenul skiorilor. Cuvantul lui este scurt, aspru, poruncitor. Si domnisoarele cele mai alintate acasa, pe care nici cel mai sever "papa" nu le poate domoli, il privesc ca pe un semizeu si-l asculta ca si cum de pe buzele lui ar curge numai margaritare.

Suntem astazi tocmai la lectia privitoare la… caderi. Instructorul isi invata elevii cum sa cada cat mai avantajos, sa nu-si franga oscioarele. Se pare ca, daca vrei sa cazi cu skiurile pur si simplu, lucrul nu e permis, trebue sa inveti sa cazi cu arta, altfel iti frangi gatul. Si apoi, cand vine proba practica, tin’te caderi! Siluetele se rastoarna de-a dura cu skiurile spre cer, ca intr’o uriasa pantomima de circ. Dupa ce au cazut bine, profesorul demonstreaza, cu o siguranta desavarsita, cateva figuri impecabile, pe cari elevii sai le privesc cu gura cascata: " - Ai vazut «ma chere»? Ca la cinema, la campionatele dela Saint Moritz!" Spune o "pretioasa", patrunsa de admiratie. Sa ne ierte cetitorii de laturea de umor sub care privim lucrurile. Toate inceputurile sunt putin comice. Am fost ridiculi si urati cand am venit pe lume, ridiculi la prima zi de scoala, ridiculi la prima dragoste, ridiculi ca recruti in armata si desigur tot atat de ridiculi ca invatacei in mestesugul skiului. Desigur ca dupa absolvirea "scolii de ski", cei cu costumele prea noui si caderile frecvente de astazi vor privi cu aceeas ironie seria urmatoare. Si asa mai departe, pana la capatul veacurilor…

Pana atunci - momentul il dorim cat mai indepartat - putem afirma ca "scoala de ski" a dat muntelui numerosi skiori si a creat, pentru sporturile de iarna atat de frumoase si sanatoase, o intreaga generatie de tineri. Iar misiunea ce si-au luat-o instructorii e una dintre cele mai frumoase si merita sa fie subliniata, pentru a li se aduce prinosul de recunostinta al tuturor iubitorilor de munte si sport de iarna.

Puncte de atractie

Astfel, in afara de Cioplea, exista terenul "Vestea", cu schimbari de pante repezi, foarte bun pentru perfectionare. Sunt apoi terenurile "Biliard" si "Pompa de apa", luminate in timpul noptii cu puternice reflectoare electrice. Se mai afla aici si o trambulina pentru sarituri de 86 de metri, ca si numeroase partii de coborare, pentru "slalom", concursuri locale, sau simple plimbari. Imprejurimile ofera numeroase puncte de atractie, iar posibilitatile de antrenament si scoala sunt foarte numeroase la Predeal. De aceea, localitatea a si devenit cel mai important centru al sporturilor de iarna, adapostind aici "Scoala nationala de ski".
  • Ilustratiunea Romana, ianuarie/februarie 1939

    "Peste patimile politice si pasiunile cari incaera pe oameni, traditiile continua sa-si traiasca simbolicele scene, transmise din generatie in generatie. Printre ele sorcova, isvor de bucurie pentru copii in ziua de Anul Nou. Departe de haosul oraselor, in aerul suav al muntilor si racoarea proaspata a zapezii, sportivii se bucura acum de clipe de fericire, pe cari nu le pot intelege cei ce nu s’au ostenit, sau n’au avut prilejul sa participe la minunea sporturilor de iarna".
    Ilustratiunea Romana, ianuarie/februarie 1939
  • ×
    Subiecte în articol: scoala calendarul vremurilor iarna