x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Inedit - Regele Mihai, la plaja

Inedit - Regele Mihai, la plaja

25 Iun 2006   •   00:00
Inedit - Regele Mihai, la plaja

In 1928, un "paparazzo" a urmarit ce facea in vacanta la Mamaia micul Rege, pe atunci in varsta de 7 ani.

Vedeta "Realitatii Ilustrate" din 11 august 1928 era micul Mihai, pe atunci in varsta de 7 ani. Se juca fericit la Mamaia si... un paparazzo (caci da, si pe atunci era asa ceva) l-a urmarit cu atentie. Relatarea este deosebita, chiar incarcata de metafore interesante.

De fapt, cateva pagini ale "Realitatii Ilustrate" din acel an sunt dedicate vacantei, in general. "Sunt mai numeroase fotografiile la mare, pentru ca se fotografiaza oamenii, nu marea. Frumusetile muntelui nu sunt accesibile oricui si apoi, pe cata vreme marea poate fi decor pentru oameni La plaja, la Mamaia, oricine poate admira in voe siluetele admirabile ale vilegiat, muntele a mai mandru, nu se preteaza la aceast. Ramai pe trei saptamani la mare si vei vedea ca e vecinic aceeasi, neschimbata. Muntele insa... La plaja, la Mamaia, oricine poate admira in voe siluetele adorabile ale vilegiaturistelor, in costum de bae", scriau redactorii revistei. Dupa abordarea vioaie a vacantei oamenilor obisnuiti se trece la vacanta regelui. "Si vara aceasta, ca si in anii trecuti, regele Mihai isi petrece vacanta la Mamaia. O deosebire: micul suveran este scolar. S-ar putea spune: o vacanta scolara. Un an intreg de invatatura, de buchisire a slovelor! Pe plaja, la Mamaia, regele Mihai a uitat totul. Si greutatile Domniei si neplacerile studiului.

Un colaborator al ziarului Dacia l-a urmarit pe micul suveran. L-a vazut dimineata, cand nisipul marii pare de argint, l-a vazut dupa-amiaza cand plaja pare stropita cu aur.

Viata sa este acomodata dupa cea a semenilor sai, iar preocuparile sale precoce dovedesc o inteligenta cu adevarat regeasca. In definitiv, blanzii sai educatori au fost bine alesi, spre a-l intari pe toate caile, pentru inalta misiune ce-l asteapta.

MUNCA IN AER LIBER. In bataia vantului si a valurilor spumoase ce ating in treacat deodata atat tarmul fin, cat si pe regele acestei tari, se joaca gratios pe intinsul nisip al Mamaiei. Singur, in costumul obisnuit al bailor, tras pe un corp inrosit pana la negru de binefacatoarele raze ale soarelui, micul monarh sapa din zori si pana’n amurg, cu lopatica-i de tinichea, in dunele nisipoase ce-i inconjoara corpul regesc.

Alaturi de dansul, cu grebla’n mana, isi niveleaza un loc blondul Filip, micul principe al Greciei, var al suveranului.

Dar a sosit si ora baii, cand cu gleznele inconjurate de apa sarata a marii, ei isi racoresc corpurile dogorate, trecand apoi la masa.

CALARIE. Alte preocupari ale unui suveran tanar care se dezvolta fiziceste tot atat de mult ca si la minte, nu pot fi decat sporturile si jocurile inteligente.

Sa-l vedeti pe Mihai I, calarind un superb ponney si parcurgand tarmul intre apa si uscat, in amurg. Apropierea militarilor il incanta. Exercitiile studentesti (ale elevilor Oficiului national de educatie fizica) il preocupa indeosebi. L-am vazut in mijlocul cercetasilor, modest imbracat ca un oarecare fiu de burghez, cu palaria alba de dogk, cu piciorusele prinse in sandale.

O curiozitate specifica copiilor inteligenti se putea observa la micul suveran prin cercetarea acumulatorului de electricitate instalat in tabara. Privea cu luare aminte si astepta explicatiile mamei sale. Intre nisipul incins de soare si intre valurile jucause, regele Mihai isi petrece vacanta la Mamaia care ii este atat de draga".

"Realitatea Ilustrata", 11 august 1928. "M. Sa Regele Mihai a petrecut cateva saptamani la Constanta. Fotografiile noastre luate special de la Mamaia, infatiseaza pe micul rege distrandu-se la plaja: calare pe o zebra de apa (!), luptand cu valurile; Regele calare, condus de A. S. R. principesa mama Elena si principesele Elena si Margareta a Greciei"
×