x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Înfricoşătoarele patimi ale Domnului

Înfricoşătoarele patimi ale Domnului

de Luminita Ciobanu    |    11 Apr 2012   •   21:00
Înfricoşătoarele patimi ale Domnului

La Denia din Joia Mare, pericopele evanghelice contureaza un tablou complet al patimilor Mantuitorului Iisus Hristos, culminand cu rastignirea si moartea Sa pe cruce, pentru a ne izbavi pe noi din robia pacatului. Denia de joi seara este numita a celor 12 Evenghelii iar credinciosii tin in maini 12 lumanari, pe care le aprind pe rand, dupa citirea fiecarui pasaj biblic. In volumul "Postul Mare', parintele Eugen Dragoi vorbeste despre Denia din Joia Mare cand sunt praznuite sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele patimi ale Domnului: "scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocura, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulita si, inainte de toate, crucea si moartea, pe care Le-a primit de bunavoie pentru noi. Se mai face inca pomenire de marturisirea mantuitoare facuta pe cruce de talharul recunoscator, care a fost rastignit impreuna cu El'.

Vandut de Iuda pe 30 de arginti, Domnul Iisus Hristos a fost dus la arhiereul Ana. Acesta L-a trimis la Caiafa care L-a scuipat si L-a lovit peste fata, aruncandu-I cuvinte batjocoritoare. Caiafa L-a timis la Pilat, care nu I-a gasit nici o vina, iar de la Pilat a fost dus la Caiafa si iar la Pilat. "Iar Iisus statea inaintea guvernatorului. Si L-a intrebat guvernatorul, zicand: "Tu esti imparatul Iudeilor?" Iar Iisus i-a raspuns: "Tu o spui". Si la invinuirile ce I se aduceau de catre arhierei si batrani, nimic nu raspundea. Atunci I-a zis Pilat: "Tu nu-i auzi cate marturisesc ei impotriva ta?" Si nu i-a raspuns lui nici un cuvant, asa incat guvernatorul se mira foarte. Iar la sarbatoarea Pastilor, guvernatorul avea obiceiul sa-i elibereze multimii un intemnitat, pe care-l voiau ei. Si aveau atunci un intemnitat vestit, care se numea Baraba.

Deci, adunati fiind ei, Pilat le-a zis: "Pe care vreti sa vi-l eliberez: pe Baraba, sau pe Iisus caruia i se spune Hristos?" Fiindca stia ca din invidie i L-au dat in mana. Si pe cand sedea Pilat in scaunul de judecata, femeia lui a trimis la el, zicand: "Nimic sa nu-I faci Dreptului Aceluia, ca astazi mult am patimit in vis din pricina Lui". Iar arhiereii si batranii au induplecat multimile sa-l ceara pe Baraba, iar pe Iisus sa-L piarda. Iar guvernatorul, raspunzand, le-a zis: "Pe care din cei doi vreti voi sa vi-l eliberez?" Iar ei au raspuns: "Pe Baraba!" Si Pilat le-a zis: "Dar ce sa fac eu cu Iisus caruia i se spune Hristos?" Toti au raspuns: "Sa fie rastignit!" Pilat a zis din nou: "Dar ce rau a facut?" Ei insa mai tare strigau, zicand: "Sa fie rastignit!" Si vazand Pilat ca nimic nu foloseste, ci mai mare tulburare se face, luand apa si-a spalat mainile in fata multimii, zicand: "Nevinovat sunt eu de sangele Dreptului Acestuia. De acum, pe voi va priveste!" Iar tot poporul, raspunzand, a zis: "Sangele lui asupra noastra si asupra copiilor nostri!"... Atunci le-a eliberat pe Baraba; iar pe Iisus, dupa ce L-a biciuit, L-a dat sa fie rastignit'. ( Matei 27, 11-26).

Patimile Domnului Iisus Hristos sunt cutremuratoare. A fost dat soldatilor, I S-a pus cununa de spini pe cap, trestie in maini, "si ducandu-Si crucea, a iesit la locul ce se cheama al Capatanii, caruia pe evreieste i se zice Golgota, unde L-au rastignit; si impreuna cu El pe alti doi, de-o parte si de alta, iar la mijloc pe Iisus. Iar Pilat a scris si titlu si l-a pus pe cruce. Si era scris: Iisus Nazarineanul, imparatul Iudeilor'. (Ioan, 19, 17-19), I S-a dat otet in loc de apa. "(...) cand a luat otetul, Iisus a zis: "Savarsitu-s'a!...". Si, plecandu-Si capul, Si-a dat duhul.' (Ioan, 19, 28-30).'

Domnul a fost rastignit in cea de-a sasea zi a saptamanii, adica Vineri, (duminica fiind cea dintai zi a saptamanii) iar la creatie, omul a fost facut tot in ziua a sasea. "A fost rastignit in ceasul al saselea din zi, pentru ca in acest ceas, dupa cum se spune, si Adam si-a intins mainile, si a luat fructul din pomul oprit si a murit. Pentru aceasta trebuia sa fie recreat omul in acelasi ceas in care a fost zdrobit. (...) Loviturile cu palmele aratau slobozirea noastra. Scuiparea si purtarea necinstita cu El aratau cinstirea noastra. (...) Crucea, pomul cel din rai. Coasta impunsa preinchipuia coasta lui Adam din care a fost facuta Eva, prin care a venit calcarea poruncii. (...) Se spune ca in locul in care a fost rastignit Hristos, se afla capatana lui Adam', se arata in lucrarea amintita.

×
Subiecte în articol: calendar