x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 18 noiembrie 2004

Joi 18 noiembrie 2004

19 Noi 2004   •   00:00

Este ziua 324 a anului
Au mai ramas 42 zile

PROVERBUL ZILEI: "La judecata dracului, femeia il scoate dator" - mestesugul femeiesc e mai mare decat cel dracesc

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:17
  • apune la 16:44

    Luna
  • rasare la 13:42

  • Primul patrar (Luna in crestere) - 19 noiembrie
  • Luna plina - 26 noiembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX
  • Sf. Proroc Avdie; Sf. Sfintit Mc. Varlaam

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC
  • Ss. Epimah si Alexandru

    CALENDAR GRECO-CATOLIC
  • S Abdia. S Varlaam

    Ziua cercetatorului si proiectantului din Romania

    Zodia Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)

    SARBATOARE CRESTINA Sarbatorit astazi de crestini, Prorocul Avdie este unul dintre profetii mici din Biblie. Scrierea lui este cartea cea mai scurta din Vechiul Testament - are numai 24 de versete si poarta numele de "Vedenia lui Avidie". Despre viata Prorocului nu se cunoaste altceva, cartea sa fiind singura marturie despre existenta sa. Se crede ca ar fi trait cu aproximativ 600 de ani inainte de Hristos. Cartea este scrisa in urma navalirii pustiitoare a unei puteri straine asupra Ierusalimului. In aceasta imprejurare, idumeii, fratii evreilor, s-au unit cu dusmanii si au luat parte la distrugerea lui Israel. Cartea prooroceste ca, in ziua Judecatii, Sionul va fi din nou un loc de mantuire, iar Idumeea va pieri pentru totdeauna.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1861 - Se incheie Conferinta nationala a fruntasilor politici romani din Banat, tinuta la Timisoara, la care se adopta o motiune prin care se cere autonomia Banatului fata de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit "Capitanatul roman" sau sa fie incorporat la Transilvania (devenita autonoma);
  • 1946 - Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere si nestingherite", au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anuntat victoria Blocului Partidelor Democratice;
  • 1979 - Incepe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Parvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat in plen fata de cultul personalitatii creat in jurul familiei Ceausescu. In aceeasi noapte, Parvulescu a fost evacuat din casa in care locuia.

    In lume:

  • 1985 - Razboiul Rece: La Geneva, presedintele Americii, Ronald Reagan, si liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se intalnesc pentru prima data;
  • 2004 - Sarbatoarea nationala a Principatului Monaco. Sarbatoarea Printului;

    NASCUTI LA 19 noiembrie
  • 1912 - George Emil Palade, biolog si medic american de origine romana, laureat al Premiului Nobel pentru medicina pe anul 1974; presedinte de onoare al Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta a Academiei Romane.

    CLICK ISTORIC Se implinesc astazi 627 de ani de la cea dintai atestare documentara a Cetatii Branului. Ludovic I de Anjou, rege al Ungariei, emitea un act, la 19 noiembrie 1377, prin care acorda brasovenilor privilegiul de a ridica o cetate in trecatoarea Branului, care facea legatura dintre Transilvania si Tara Romaneasca. Castelul a fost construit pe un varf de deal ce domina tinutul, avand un important rol militar si comercial. Langa el s-a fixat, ulterior, un punct vamal. Spre sfarsitul sec. XV, cand pericolul otoman in Balcani crestea, Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, incheie un tratat de alianta cu Mircea cel Batran. Sigismund ceda astfel "stapanirea asupra Cetatii Bran" si Cetatea Bologa. Domeniul Branului, condus pana atunci de castelani subordonati regelui, va fi impartit unor nobili unguri. Regele ungar va recupera cetatea de la urmasul lui Mircea cel Batran, punand-o sub ordinea comitetului secuilor.

    Credinte populare, traditii, semne

    Astazi, luna se afla la primul patrar. Traditional, ea este considerata mai putin fasta, doar ritualurile magice bucurandu-se de influenta ei benefica. In trecut, oamenii de la sate isi luau ca punct de reper ziua de dinaintea ivirii unui patrar de luna pentru determinarea starii vremii intregului ciclu lunar. Cand luna se afla in crestere este favorizata dezvoltarea plantelor dar si deprinderea de lucruri noi. Superstitiosii intrevad zorii unei zile prielnice obtinerii lucrurilor materiale visate si startul unei perioade orientate catre realizari de orice natura. Tot la momentul cand luna se afla la primul patrar, femeile care isi doreau sa nasca baieti erau indemnate sa-i conceapa in aceasta perioada. Ar fi bine ca in aceasta zi sa nu se inceapa nici o dieta deoarece luna aflata in aceasta faza influenteaza starile fizice ale omului, creand senzatia de foame. Astazi este interzisa dezvaluirea viselor in momentul trezirii.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar luna noiembrie